Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Malabalanikas ala

Mala Balanica - "Mazā balanika."
Senatnē apdzīvota karsta ala Serbijā, kas pazīstama ar seno cilvēku un to darbarīku atradumiem.

Atrašanās vieta. Serbija, Nišavas upes krastā 332 m vjl. Tikai 7m attālumā atrodas Velikabalanikas ala.

Apraksts. Neliela 8 x 25 x 2,8 m karsta procesā radusies ala Nišavas upes krastā. Šai vietai ir raksturīgi aktīvi karsta alu veidošanas procesi, kuri noris gruntsūdeņiem izskalojot dažādus padziļinājumus pamatiežos.

Atradumi.
Apakšžokļa gabals ar 3 zobiem. Apzīmēts kā BH-1, atrasts slānī 3b 1,5 m dziļumā. Analīzes veiktas Belgradas universitātes Radiodiagnostikas centrā (Centre for Radiological Diagnostics, University of Belgrade), salīdzinot urāna un torija daudzumu un proporcijas paraugos. Paraugs datēts apmēram ar 113 tūkst. gadiem (kalibr. dati). Vecums ir līdzīgs Krapinas agrīno neandertāliešu vecumam.
Atrastais žokļa gabals ir 67 mm garš, tas piederēja jaunam pieaugušam cilvēkam, bet dzimumu noteikt neizdevās.
Žokļa analīzes parādīja, ka atrastais indivīds nemaz nav neandertālietis, bet agrīnais arhantrops (senāko cilvēku pārstāvis). Visvairāk tas līdzinās Sangiranas 1b (Javā), Atapuerkas Gran Valley ATD6-96 (Spānijā) un Ternifinas 2 (Alžīrā) atradumiem. Nedaudz mazāk līdzības ir ar atradumiem D-211 Dmanisī (Gruzijā), KNM-ER 992 Kenijā un pat ar sinantropiem (Ķīnā) u.c.

Dzīvnieku kauli un zobi. Liecina par tā laika bagāto faunu  - vilki, lapsas, staltbrieži, lāči, lūši un vairāki citi.

Akmens darbarīki. Šajā vietā atrasti arī 102 akmens rīki - Šarantes Mustjē kultūra. Akmens darba rīki un dzīvnieku kauli konstatēti slāņos 2a-2d. Ģeoarheoloģiskie, arheoloģiskie un dzīvnieku kaulu izpētes dati liecina, kas tas bijis augšējā pleistocēna sākums. Zemāko slāņu (3c-3a) izpēte parādīja, ka to veidošanās laikā šeit bija meži ar nosacīti mēreniem un mitriem vides apstākļiem, bet augšējie slāņi satur informāciju par stepei raksturīgu ekosistēmu.

Žokļa fragmenta atradums liecina par to, ka neandertāliešu laikā Eiropā turpināja eksistēt arī cita tipa cilvēki, vairākas grupas saglabāja daudz senākas pazīmes. 

Raksti.
Arhantropa žoklis no Malabalanikas alas Serbijā.

Saites.
Alas un grotas.
Serbija.