Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Timpusengas ala

Kaļķakmens ala Sulavesas salā (Indonēzija) ar pasaulē vecākajiem rokas kontūras un dzīvnieka (babirusa) zīmējumiem.

Atrašanās vieta. Indonēzija, Sulavesas salas DR, Marosas un Pangkepas rīsu laukos.

Apraksts. Marosas un Pangkepas reģionos rīsu lauku vidū paceļas iespaidīgi kaļķakmens „torņi,” kuru pakājē atrodas septiņas karsta procesos izveidojušās alas ar aizvēsturiskiem gleznojumiem uz to sienām un griestiem. Viena no šīm alām ir Timpusengas ala.

Atklāšana un izpēte. Gleznojumus Sulavesas alās (tātad arī Timpusengas alā) arheologi atklāja jau 1950.gados, taču to vecumu novērtēja kā jaunāku par 10 000 gadiem. Zinātnieki uzskatīja, ka tropiskajā klimatā mākslas darbi nevar saglabāties tik ilgi, kā Rietumeiropas alu glezniecības šedervi. Alu iekšienē arheologi bija atraduši mīkstmiešu čaumalas, dzīvnieku kaulus un ar okeru iekrāsotus akmens darbarīkus.

Atradumi. Aizvēsturisko mākslas darbu gleznošanai mednieki-vācēji izmantoja dabisku minerālvielu okeru, kuru pirms tam samala pulverī un sajauca ar ūdeni. Stilistiski daži no šiem gleznojumiem ir līdzīgi aizvēsturiskajiem Eiropas alu un klinšu mākslas darbiem. Sulavesas alu sienas un griesti bagātīgi noklāti ar spokainiem roku nospiedumiem, kuri tapuši, izpūšot, izsmidzinot vai izspļaujot krāsu apkārt izstieptajai, klints sienai piespiestajai plaukstai. Tas, ko roku nospiedumi nozīmēja aizvēsturiskajiem Sulavesas māksliniekiem un kāpēc tie tik lielā daudzumā atstāsti uz alu sienām un griestiem, joprojām paliek noslēpums.
Arī figurālajā glezniecībā aizvēsturiskie Eiropas un Dienvidaustrumāzijas mākslinieki risinājuši kopīgas iemīļotas tēmas: uz alu un klinšu sienām gleznojuši savvaļas dzīvniekus. Sulavesas alu gleznojumos redzami vietējie faunas pārstāvji - babiruss (cūkbriedis) un pundurbifelis jeb anoa.
Kaut gan vairums alu gleznojumos attēloto dzīvnieku ir viegli nosakāmi, aizvēsturiskie mākslinieki dzīvnieku ārienē nereti pārspīlējuši dažas iezīmes, kas viņiem pašiem šķitušas svarīgas. Piemēram, ar izsmalcinātu rūpību attēlotas tievas, smalkas kājas, turpretī dzīvnieka ķermenis uzgleznots milzīgs, sīpolam vai pat balonam līdzīgā formā, kas tam piešķir teju citpasaules būtnes izskatu. Dažos gleznojumos zem dzīvnieku kājām attēlota zemes virsma, kas alu un klinšu mākslai nemaz nav raksturīgi.

Vecākais rokas attēlojums. Tas atrasts uz 4 metrus augstajiem Timpusengas alas griestiem. Minimālais rokas kontūras vecums ir 39 900 gadi un tas ir vecākais zināmais šāds attēlojums pasaulē.

Babirusa zīmējums. Babirusa zīmējums, kas atrasts tajā pašā alā, ir 35 400 gadus vecs. Tas nozīmē, ka šis cūkbriedis ir viens no vecākajiem figurālajiem attēlojumiem pasaulē, iespējams, pat vecākais.

Interesanti! Jāatzīmē, ka Indonēzijas alu gleznojumi varētu būt pat daudz vecāki, jo datējums jau tika veikts tikai aizvēsturiskos zīmējumus klājošajiem kaļķakmens slāņiem.

Raksti.
Indonēzijas alu gleznojumu datējums liek pārskatīt priekšstatus par mākslas rašanās laiku un vietu.

Saites.
Alas un grotas.
Sulavesas sala.