Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Baloži

Putni.

Vēsture. Sengrieķu mītos Semiramīda bija sīriešu dieves Derketas meita, ko izzīdīja baloži, un kas pēc nāves arī pārvērtusies par balodi.
Senajā Grieķijā baloži nonāca no Sīrijas V gs.pmē. sākumā, un tos audzēja pat trūcīgie ļauži. 
Homērs baložus uzskatīja par bēgšanas un gļēvulības simbolu.
Dodonas orākulā baložiem piešķirta gaišredzības loma.
Romieši pirmo reizi ar baložiem iepazinās Sicīlijā, kur tos ija atveduši grieķi; arī sāka tos audzēt - šo iemeslu dēļ ierīkoja baložu audzētavas.
Tuvo Austrumu valstīs ir senas baložu ēšanas tradīcijas. Piemēram, Ēģiptē uz daudzu ēku jumtiem atrodas mazas mājiņas, kurās baložus audzē ēšanai. balodi mēdz pasniegt pildītu ar rīsiem, bet gaļas jau tajā ir maz.
Kristīgajā ikonogrāfijā Svēto garu attēloja kā balodi.
Islāmā eksistē leģenda, ka baloža izskatā Pravietim uz pleca sēdies eņģelis Džabraīls, kas ausī iečukstējis visu Korāna tekstu. Tādēļ balodis islāmā tiek godāts.
Baložus izmantoja I Pasaules kara laikā. Piemēram, 1918.gada 3.oktobrī 500 amerikāņu karavīri no 77.kājnieku divīzijas iebruka vāciešu teritorijā, kur pēc sīvas kaujas iekrita lamatās un tika aplenkti. Viņu arsenālā bija tikai 4 pasta baloži. Komandieris pavēlēja vienu no putniem nosūtīt uz štābu ar lūgumu pēc artilērijas atbalsta. Taču, tā kā tie nepazina apkārtni, tad uzdeva nepareizas koordinātes. Pēc kāda laika artilērija sāka šaut pa savējiem un apmēram 200 karavīru gāja bojā.
Tad amerikāņi palaida vēl divus baložus ar jauniem  datiem par atrašanās vietu. Tomēr, tiklīdz ienaidnieks pamanīja debesīs putnus, tā uzreiz sāka pa tiem šaut. Tā nu aplenktajiem palika pēdējā cerība - vēl viens putns ar franču vārdu Šeramī, kas jau vairākas reizes bija labi izpildījis uzdoto. Kā tikko putns pacēlās gaisā, tā ienaidnieks atklāja uguni - putnam trāpīja krūšu kurvī, norāva kāju un izsita aci. Tomēr neizprotamā veidā balodis spēja izdzīvot un pamest kaujas zonu.
Pēc kāda laika artilēristi pārtrauca šaušanu, jo saņēma baloža nesto ziņu. 194 kareivjus izdevās izvest no aplenkuma pateicoties balodim. Ārsti centās saglābt Šeramī, tā izdzīvoja un kļuva par īstu varoni. Viņu apbalvoja ar vienu no Francijas valsts apbalvojumiem. Pēc gada Šeramī nomira no vecuma. Viņu izbāza un izbāzenis patlaban atrodas Smitsona institūtā ASV.

Lauku balodis. Columba palumbus.

Raksti.
Baloži ar vairākiem uzdevumiem vienlaikus tiek galā labāk, nekā cilvēki.


Saites.
Baložveidīgo kārta.