Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Bora atoma teorija

Pirmā atomu uzbūves kvantu teorija, ko izveidojis dāņu fiziķis N.Bors 1913.gadā.

Saskaņā ar to, atomā elektrons var riņķot ap kodolu tikai pa noteiktām orbītām - Bora orbītām. Elektronam pārejot no orbītas orbītā, tiek izstarota vai absorbēta enerģija. Noteikumus, kas Bora orbītas atdala no pārējām, sauc par Bora kvantēšanas noteikumiem

Bora atoma teorijas pamatā ir Bora postulāti.

Teorija deva iespēju izskaidrot ūdeņraža atoma un ūdeņražveidīgo jonu spektrus. Vācu fiziķis A.Zommerfelds papildināja Bora atoma teoriju. Bora-Zommerfelda teorija izskaidroja sārmu metālu spektrus un ūdeņraža spektru sīkstruktūru.

Teorija palīdz precizēt elementu periodiskumu. XX gs. 1.pusē izveidojās mācība par atoma uzbūvi. Tā izskaidroja daudzas elementu eriodiskās sistēmas šķietamās nepilnības un trūkumus. Mūsu dienās D.Mendeļejeva periodisko likumu formulē šādi: elementu īpašības atrodas periodiskā atkarībā no to atoma kodola lādiņa lieluma. Ar to arī izskaidrojams, kāpēc daži elementi (K, Ar, Co, Ni, Te, I) tabulā nav sakārtoti atommasas pieaugšanas secībā. Elementa ķīmisko īpašību nesēji ir elektroni, kas atomā novietojas dažādos enerģētiskos līmeņos. Pēc pēdējā pievienotā elektrona izšķir s, p, d un f elementus. Tipiskie elementi ir s vai p elementi, blakus apakšgrupu elementi ir d elementi, bet lantanoīdi un aktinoīdi ir f elementi. Elektronu skaits atomā ir cieši saistīts ar elementu vērtību unoksidācijas pakāpi un izskaidro to periodiskās pārmaiņas. Elementu oksidācijas pakāpes savienojumos ar skābekli pieaug no +1 I grupā līdz +8 VIII grupā. Sākot ar IV grupu, galveno apakšgrupu elementi veido gaistošus ūdeņraža savienojumus, kuros elementu oksidācijas pakāpe samazinās no -4 uz -1. Saskaņā ar elektronu pievienošanas īpatnībām izskaidrojams periodu dažādais garums lantanoīdu un aktinoīdu skaits un novietojums elementu periodiskajā sistēmā.

Teorija nebija konsekventa mikropasaules teorija: tajā ietilpa gan klasaiskās, gan kvantu mehānikas elementi. Teorija radīja pārejas periodu no klasiskās uz kvantu fiziku. Galvenā teorijas priekšrocība bija tās uzskatāmība, tāpēc arī mūsu dienās, kur tas iespējams, lieto Bora atoma teorijas priekšstatus un jēdzienus.

Saites.
Atomi.
Nilss Bors (1885.-1962.g.).