Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ērces, ērču kārta

Acari. Arī smidži.
Zirnekļveidīgo kārta.

Zināmas apmēram 15 000 sugas. Latvijā apmēram 650 sugas, tomēr ērču fauna maz pētīta un mums varētu būt vairāk par 1000 ērču sugām.

Parasti iedala 3 apakškārtās:
      Parasitiformes
            Ganībērču dzimta.
            Gamazoīdērces.
      Trombidiformes.
            Tīklērču dzimta.
            Matērču dzimta.
            Ūdensērces.
            Pangērces.
      Sarcoptiformes.
            Bruņērces. Oribatei.
            Kašķērces.
            Spalvērces.
            Miltērces.

Pie mums sastopamas 3 ērču pasugas:
      1. Taigas ērces.
      2. Suņu ērces.
      3. Dermacentor - savairojusies Latvijā pēdējā laikā klimatisko pārmaiņu rezultātā. lielākas un krietni ātrākas, ar resnākām un  garākām kājām. nokrāsa tām ir krietni tumšāka un uz muguras ir rakstveida ornaments.

Apraksts. Sīki posmkāji ar ovālu ķermeni, kura garums visbiežāk ir apmēram 1 mm, dažkārt sasniedz 5-10 mm. Vēders saplūdis ar krūtīm. Pieaugušām ērcēm parasti ir 4 pāri kāju.
Ekoloģija un bioloģija ļoti daudzveidīga. Dzīvo augsnē, ūdenī, uz augiem un dzīvniekiem. Saprofāgi, fitofāgi, zoofāgi, sūc sauszemes mugurkulnieku asinis.
Daudzas sugas ir cilvēka un dzīvnieku parazīti un augu kaitēkļi, izplata slimības - pārnēsā encefalīta un Laima slimības izraisītāju - baktērijas Borrelia burgdorferi, kā arī ierosina ērlihiozi. Dažas sugas ir derīgas.
Kosmopolīti.

Ērcēm asinis ir nepieciešamas, lai vairotos.

Eiropas centrālajā un ziemeļu daļā cilvēki biežāk slimo ar ērču encefalītu. Tā ierosinātāju vīrusu pārnnēsā ērces (Ixodes persulcatus un Ixodes ricinus). Vīrusa cirkulāciju dabā veicina grauzēji, putni, mājdzīvnieki. Cilvēki parasti inficējas no pieaugušas ērces koduma vai ar inficēta dzīvnieka pienu. In kubācijas periods ir 1-21 diena. Visbiežāk slimība sāka strauji - ar paaugstinātu temperatūru, galvassāpēm, vemšanu. Var būt bezsamaņa, apziņas traucējumi. T.s. perēkļainās formas gadījumā bieži ir roku, kakla, sejas muskuļu šļauganas parēzes, arī elpošanas traucējumi. Ērču encefalīts var noritēt arī hroniski. Ārstē ar medikamentiem, specifisku serumu u.c. līdzekļiem. profilaksē svarīgi individuālie (Vakcinācija, speciālais apģērbs, repelentu lietošana) un vispārīgie aizsardzības līdzekļi (mežu tīrīšana, cīņa ar ierosinātāju pārnēsātājiem).

Ērces pētī akaroloģija.

Saites.
Zirnekļveidīgie.