Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ideālisms

Viens no diviem lielajiem filozofijas novirzieniem (otrs - materiālisms), kurā apziņa tiek uzskatīta par primāru attiecībā pret matēriju, labi sasaucas ar Matricas teoriju.

Uzskata, ka visa eksistējošā pamatā ir kāds nemateriāls pirmsākums - apziņa, ideja, nolūks, pasaules gars, pasaules griba vai kaut kas tml. Matērija un daba ir šā ideālā pirmsākuma produkts un tapēc sekundāra, atvasināta, ierobežota laikā un telpā. No šā viedokļa principiāli neatšķiras arī pasaules rekliģiskais uzskats, kas būtībā ir tas pats ideālisms, tikai primitīvāks un vienkāršāks salīdzinājumā ar filozofisko pasaules uzskatu.           

      Agnosticisms.
      Emerdžentā evolūcija.
      Operacionālisms.
      Transcendentālisms.

Vēsture. Angļu filozofs-ideālists F.H.Bredlijs centās savienot tradicionālo angļu subjektīvi ideālistisko empīrismu ar G.V.F.Hēgeļa absolūto ideālismu. Par vienīgo realitāti viņš uzskatīja absolūtu, kurā izzūd visas pretrunas; tam esot dievišķs raksturs.
Amerikāņu fiziķis un filozofs P.V.Bridžmens atzina, ka jebkura zinātniska jēdziena definīcijai jābūt operacionālai, tāpēc filozofijā viņš uzskatāms par operacionālisma nodibinātāju - 1922.gada darbs "Dimensiju analīze." P.V.Bridžmena operacionālisms noved pie subjektīvā ideālisma, jo izziņa tiek reducēta līdz indivīda subjektīvajai pieredzei un operācijām.

Ievērojamākie pārstāvji.
      Francs Brentāno (1838.-1917.g.).
Vācija.
      Frēnsiss Herberts Bredlijs (1846.-1924.g.).
      Georgs Vilhelms Frīdrihs Hēgelis.
      Gustavs Teodors Fehners (1801.-1887.g.).
Vācija.
      Leons Brenšviks (1869.-1944.g.). Francija.
      Persijs Viljams Bridžmens (1882.-1961.g.). ASV.

Saites.
Filozofija un filozofi.