Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Observatorijas

Celtnes, kas īpaši pielāgotas debesu ķermeņu vērošanai.

Vēsture. Pirmie observatoriju funkciju kompleksi fiksēti jau akmens laikmetā.
Dāņu karalis Frīdrihs III Venas salā pie Kopenhāgenas, kur uzcēla astronomam T.Brāgem observatoriju Uraniborgu – „Debesu pili,” ko Brāge arī iekārtoja un vadīja 1576.-1597.gados. 1577.gadā astronoms ar ilgiem un smalkiem aprēķiniem orientēja Orānijburgas observatoriju pēc ziemeļiem, bet kļūda ieviesās par 18 minūtēm. 1599.gadā sāka iekārtot Prāgas observatoriju.
Pirmo observatoriju Krievijā ierīkoja skotu alķīmiķis Jēkabs Brūss Maskavas Kremļa Suhareva tornī - to nojauca 1939.gada Kremla rekonstrukcijas laikā. 

Observatorijas Latvijā. Latviešu mehāniķis Ernests Johans Bīnemanis (1753.-1806.g.) piedalījies Latvijā pirmās astronomiskās observatorijas organizēšanā. Viņš arī Jelgavas Pētera akadēmijai konstruējis unikālus astronomijas instrumentus, globusus, mašīnu modeļus.

Apaļais tornis. Dānija, Kopenhāgena. Eiropā vecākā observatorija, kas vēl darbojas. Šai tornī Pēteris I esot pa spirālveida kāpnēm uzjājis ar zirgu. No 209 m augstuma paveras skaits skats uz pilsētu.

      Baldones observatorija. Latvija.
      Cerību klints" observatorija. Azerbaidžāna.
      Čimnirokas observatorija. ASV, Kolorādas pavalsts.
      Bjurakānas Astrofizikas observatorija. Armēnijā. Dibināta 1946.gadā. 1500 m vjl. Darbojas 260 cm reflektors, 100/150/213 cm Šmita teleskops. Pēta uzliesmojošās zvaigznes un galaktikas, kas atrodas aktīvajā attīstības fāzē. Atklāts vairāk nekā 1000 Markarjana galaktiku, kam ir pastiprināts ultravioletais starojums. Kopš 1946.gada iznāk "Soobščeņija Burakanskoj observatorii."
      Džodrelbenkas radioastronomijas observatorija.
      Eiropas Dienvidu observatorija. Čīle.
      Klusuma zonas observatorija. Meksikas anomālās zonas centrā uzietas senas akmens drupas, kas esot līdzīgas Stounhendžai. Pēc vienas no zinātnieku versijām tā varētu būt sena astronomiska observatorija, kas nevarēta būt primitīvu cilšu radīta. Iespējams, senajiem astronomiem šī vieta varēja likties interesanta dēļ bieži krītošiem meteoriem.
      Latvijas Universitātes observatorija. Universitātes centrālajā ēkā atrodas "astronomiskais tornis," kurš nedarbojas tikai vasarā, kad ir gaišās naktis. Tornī ir jauns, moderns teleskops, naktī var vērot debess spīdekļus. Pēdējie pētījumi un studentu darbi te gan notikuši XX gs. 30.gados, jo krievpadomju laikā darbība koncentrējās Baldones observatorijā, tad Irbenē uzbūvērja pavadoņu staciju.

      Likurnikas observatorija. Peru.
      "Šagan" observatorija. Azerbaidžāna.
      Šancjū obervatorija. Ķīna, Henaņas province. Iespējams, visvecākā zināmā pasaulē - III g.tk.pmē. beigas.
      Vatikāna observatorija.
      Vilsona kalna observatorija.
      Ziemeļamerikas indiāņu observatorijas.
200 jūdžu joslā ASV Jaunmeksikas un Arizonas pavalstīs.

Ārpuszemes garo acu ķēniņzeme. Indiāņu nosaukums amerikāņu observatorijai, kas atrodas pie Papago. ASV zinātnieki 1958.gadā par 25 000 dolāru izpirka no indiāņiem kalnu plato. Nākamajos gados kalnā uzbūvēja vairākus kupolus, uzstādīja teleskopus ar spoguļiem 0,41-4,0 m diametrā. Katru gadu observatorija saņēma 7 000 000 dolāru. Vietējās rezervācijas indiāņi bija satriekti par tādu nepieredzētu celtniecību, viņi daudzkārt ieradās observatorijā un galu galā atzina, ka astronomi šo vietu pārvērtuši par kaut ko "pārpasaulīgu" un mistisku. Tā arī parādījās neparastais nosaukums.

Keka observatorija Havaju salās.

Raksti.
Skotijā atrasta pasaulē senākā kalendārā observatorija.

Saites.
Astronomija un astronomi.