Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Urāna-torija datēšanas metode

Gamma staru spektroskopijas (γ spectrometric 230Th/234U) torija-urāna metode. 

Britu un vācu pētnieki Spānijas alu zīmējumu vecuma noteikšanai izmantoja urāna-torija datēšanu, kas tiek uzskatīta par ļoti precīzu datēšanas metodi.

Dr.Ādams Brums, 2011.gadā, pētot Sulavesas alas, pirmais ievēroja uz dažiem roku attēlojumiem ziedkāpostiem līdzīgus izaugumus. Šie, par „alu popkornu” populārajās publikācijās nodēvētie izciļņi ir kaļķakmens uzslāņojumi, kas uz aizvēsturiskajiem gleznojumiem izveidojušies, ūdenim pilot lejup pa alu sienām. Kaļķakmens nogulsnējumi satur niecīgu daudzumu radioaktīvā elementa urāna, kuram sabrūkot, laika gaitā rodas torijs. Izmērot urāna un torija proporcijas nelīdzenajā kaļķakmens slāni, zinātniekiem bija iespējams datēt tā minimālo vecumu, kas, savukārt, ļāva aptuveni noteikt alu gleznojumu tapšanas laiku.

Datēšanā zinātnieki izmantoja sīkos karbonātu nogulumus, kas laika gaitā uzkrājušies uz gleznojumiem. Nogulumi satur radioaktīvos elementus urānu un toriju, kas ļauj noteikt nogulumu vecumu un līdz ar to - minimālo vecumu jebkam, kas atrodas zem nogulumiem.

Urāna-torija datēšanas rezultāti liecina, ka zīmējumu vecums Spānijas alās ir vairāk nekā 64 tūkstoši gadu. Tas nozīmē, ka tie radīti apmēram 20 tūkstošus gadu pirms Homo sapiens ieradās Eiropā.

Saites.
Datēšanas metodes artheoloģijā.