Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bijušais detektīvs paziņo, ka pēc 125 gadiem beidzot atrisinājis Džeka Uzšķērdēja noslēpumu

Pirms 125 gadiem Viktorijas laika londoniešiem šausmas iedvesa noslēpumains sērijveida slepkava Džeks Uzšķērdējs. 1888.gada septembrī un oktobrī viņš, pārgriežot rīkles, Vaitčepelas (Whitechapel) rajonā nogalināja piecas prostitūtas, pēc tam upuriem izņemot iekšējos orgānus.

Aptuveni 3000 grāmatās, desmitiem filmās un televīzijas programmās, cenšoties atrisināt Uzšķērdēja identitātes mīklu, nosaukti ap 100 pilnīgi dažādu cilvēku vārdi: sākot ar karalienes Viktorijas mazdēlu Klīrensas hercogu un beidzot ar grāmatas „Alise Brīnumzemē” autoru Luīsu Kerolu Lūisu. Aizdomās turēto vidū figurē arī noziedzīga cilvēka slavu ieguvušais siū indiāņu cilts karavīrs Melnais Alnis, kurš 1880-tajos gados kopā ar Bizoņu Bila „Mežonīgo Rietumu” šovu apceļoja Lielbritāniju. Daži uzskatīja, ka Džeks Uzšķērdējs bija bērnu labdarības kampaņas dalībnieks Dr.Barnardo. Tomēr visu neoficiālo apsūdzību pierādījumi bija ļoti vāji un patiesības noskaidrošanas vietā Uzšķērdēja gadījums arvien vairāk apauga ar mītiem un leģendām.

Bijušais slepkavību nodaļās detektīvs atrisina gadsimtu senu noslēpumu

Par Džeka Uzšķērdēja noslēpuma atklāšanu tagad paziņojis bijušais Bedfordšīras slepkavību izmeklēšanas nodaļas detektīvs Trevors Mariots (Trevor Marriott). 11 gadus viņš pētījis Skotlendjarda arhīvus, studējot neatrisinātos aukstasinīgo slepkavību gadījumus. Liekot lietā mūsdienu policijas metodes un jaunākās kriminālistikas atziņas, detektīvs atklāja, ka tāda persona kā Džeks Uzšķērdējs, lai kāds arī nebūtu viņa īstais vārds, nekad nav pastāvējusi. Šī ziņa, saprotams, nav glaimojoša neskaitāmajiem slepenpolicistiem amatieriem, kuri daudzus gadus pūlējušies identificēt britu nācijas slavenāko sērijveida slepkavu.

Līdz šim minētie fakti par Džeku Uzšķērdēju ir bijuši izkropļoti, uzskata Mariots. SabKerols, Luīss iedrību maldināja ikviens autors un izdevējs, viņš vēl piebilda, stāstot par savu pētījumu.

Kopskaitā Trevors Mariots izpētījis 17 neatrisinātas slepkavības, kas uzdarītas laikā starp 1863.un 1894.gadu. Džekam Uzšķērdējam piedēvētas piecu sieviešu slepkavības, bet jau agrāk un arī vēlāk notikušas līdzīgas slepkavības gan Apvienotajā Karalistē, gan Amerikā un Vācijā, stāstīja Mariots.

Pētnieks domā, ka par dažām slepkavībām, bet ne visām, atbildīgs vācu jūrnieks Karls Feigenbaums (Carl Feigenbaum). Viņš bijis vācu kuģa Reiher apkalpes loceklis. Šis kuģis regulāri iebraucis netālu no Vaitčepelas rajona esošajā Londonas ostā. Vācietis savu dzīvi beidza uz elektriskā krēsla vienā no Ņujorkas cietumiem 1894.gadā.
Pieņēmumu par to, ka Feigenbaums un Džeks Uzšķērdējs ir viena un tā pati persona, pēc tam, kad viņa klientam Singsinga cietumā izpildīja nāvessodu, pirmais izteica vācieša advokāts Viljams Lavtons (Wiliam Lawtoun). 2011.gadā, kad apritēja 123 gadi kopš pirmās slepkavības, šo hipotēzi no jauna izvirzīja Mariots.

Tagad, pēc divu gadu darba bijušais detektīvs nonācis pie slēdziena, ka patiesībā Džeks Uzšķērdējs ir izdomāts sērijveida slepkava, kas nekad nav dzīvojis.

Kā dzima urbānais mīts par sērijveida slepkavu Džeku Uzšķērdēju?

Mariots atklājis, ka slepkava saviem upuriem tomēr neizņēma iekšējos orgānus, tas ticis izdarīts vēlāk, tiem jau esot morgā. Ja tas patiešām tā ir, tad jāatzīst, ka "Uzšķērdēja" birkas piekarināšana Karlam Feigenbaumam nav īsti korekta. Tomēr vienlaikus jānorāda, ka vairākos gadījumos nogalinātās sievietes pēc nāves tikušas īpaši mežonīgi sakropļotas, noziedzniekam slepkavības vietā pilnībā vai daļēji no upura ķermeņa izņemot atsevišķus orgānus, kas detalizēti aprakstīts policijas ziņojumos. 

Trevoram Mariotam izdevies noskaidrot, kā tieši tapis stāsts par Džeku Uzšķērdēju. Tā pamatā ir virkne neatrisinātu slepkavību, kas būtu nogrimušas aizmirstībā, ja ne kāda žurnālista bagātīgā un radošā iztēle.

Džeku Uzšķērdēju pēc Mariota domām radīja alkohola atkarībā slīgstošs žurnālists Tomass Bullings (Thomas Bulling), kurš 1888.gadā strādāja Londonas Centrālajā ziņu aģentūrā. Viņam bija plaši kontakti ar policistiem no Skotlendjarda. Iztiku šis žurnālists pelnīja, sūtot laikrakstiem rakstus par noziegumiem.

Kā Mariots atklājis, tieši Tomass Bullings sūtījis Skotlendjardam vēstules, kurās uzdevies par Džeku Uzšķērdēju. Šajās sensāciju radījušajās vēstulēs žurnālists rakstījis par slepkavībām, ko it kā paveicis Džeks Uzšķērdējs.
Bullinga veiklā žurnālistiskā fabrikācija bija tā, kas Uzšķērdēja mistēriju uzturēja dzīvu 125 gadus, rezumēja Trevis Mariots.

Stereotips par slavenā sērijveida slepkavas ārējo izskatu

80% grāmatās Džeks Uzšķērdējs attēlots kā vīrietis, kas, garā melnā apmetnī un cepuri galvā, pārvietojas pa Londonas ielām. Viņš bija ģērbies turīga augstākās kārtas cilvēka drēbēs, taču, ja kāds nakts melnumā šādā apģērbā patiešām pastaigātos Vaitčepelas ielās, tad jau pēc piecām minūtēm tādam neprātim gals būtu klāt, apgalvo Mariots.
Vaitčepela toreiz bija ne tikai krimināli bīstamākais rajons Londonā, bet viens no sliktākajiem visā valstī. Holivudas kino veidotāju zīmētais Džeka Uzšķērdēja tēls neatbilst Viktorijas laika Anglijas realitātei, secina Trevis Mariots.

Nezūdošā slava

Interese par visu laiku slavenāko, lai arī izdomātu, sērijveida slepkavu Džeku Uzšķērdēju joprojām ir spēcīga. Par to liecina kaut vai tas, ka septembra mēnesī, atzīmējot 125.gadadienu kopš sirdi stindzinošajiem noziegumiem Vaitčepelas rajonā, reklāmas avīze East London Advertiser 12 lappusēs publicēja toreizējo avīžu rakstu faksimila kopijas.

Tikmēr Trevis Mariots izveidojis viena cilvēka izrādi "Džeka Uzšķērdēja XXI gadsimta izmeklēšana" (Jack the Ripper A 21st Century Investigation), kura ietvaros apceļojis visu Lielbritāniju, stāstot par savu pētījumu, kas „atklāj patieso stāstu par Džeku Uzšķērdēju.” Vai stāstam ir pielikts punkts? Droši varam teikt, ka diezin vai.

Attēls: blogspot.com

Avoti:
express.co.uk
dailymail.co.uk
en.wikipedia.org

Pirmo reiz publicēts 10.11.2013.