Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lielbritānijas krastiem, iespējams, tuvojas pamests spoku kuģis ar žurkām - kanibālēm uz klāja

Britu prese ziņo, ka pirms gada jūrā netālu no Kanādas likteņa varai pamestais kruīza kuģis "Ļubova Orlova," iespējams, tagad dreifē virzienā uz Lielbritāniju. Uz kuģa klāja atrodas tikai žurkas, kuras, domājams, barības trūkuma apstākļos varētu būt kļuvušas par kanibālēm.

Uzbūvēja polārpētnieku vajadzībām

Krievu aktrises vārdā nosaukto 4250 tonnu pasažieru kuģi pēc PSRS pasūtījuma uzbūvēja Dienvidslāvijā. 1976.gadā ūdenī nolaistais 90 m garais kuģis bija paredzēts kuģošanai ledus apstākļos un sākotnēji kalpoja dažādām arktisko un antarktisko apgabalu pētniecības ekspedīciju vajadzībām. 1999.gadā Krievija "Ļubovu Orlovu" pārdeva un tā vairrākkārt nomainīja īpašniekus, kuri tai veica remontu un uzlaboja, lai varētu izmantot kruīzu rīkošanai polārajos apgabalos.

Arestēts un pārdots

2010.gadā kuģi, sakarā ar īpašnieku parādiem, Svētā Džona pilsētas ostā Ņūfaundlendā, Kanādā arestēja un 2012.gadā tas tika pārdots kādai metāllūžņu pārstrādes kompānijai, kura to plānoja nogādāt uz Dominikānas republiku. Vēl pēc gada dominikāņi ASV beidzot bija nolīguši velkoni, kuram peldošo "Ļubovas Orlovas" vraku vajadzēja tauvā aizvilkt uz šo Karību jūras salu. 2013.gada 23.janvārī kuģis sāka savu ceļu uz dienvidiem. Tomēr jau vienu dienu pēc iziešanos no ostas tauva jūrā pārtrūka un nelielā velkonīša komandai sliktajos laika apstākļos neizdevās to atkal piestiprināt. Velkonis atgriezās ostā, bet "Ļubova Orlova" sāka dreifēt austrumu virzienā.

Pamet dreifējot

Kanādas varas iestādes, saprotot, ka kontroli zaudējušais kuģis var apdraudēt valsts šelfā esošās naftas un gāzes urbumu platformas, uzdeva citam lielākam kuģim, "Atlantic Hawk", to nogādāt drošā attālumā no ieguves vietām. Kad tas tika izdarīts un atbildīgās personas pārliecinājās, ka valdošie vēji un straumes faktiski izslēdz iespējamību, ka "Ļubova Orlova" varētu atgriezties Kanādas teritoriālajos ūdeņos, kuģi, aizbildinoties ar transportēšanas drošības problēmām, tika nolemts atkal palaist brīvā dreifā.

2013.gada 4.februārī "Ļubova Orlova" atradās 250 jūras jūdzes uz austrumiem no Svētā Džona ostas un lēnām virzījās tālāk uz ziemeļaustrumiem. Kuģis, ja vien nenoslīktu, savu ceļojumu varēja beigt jebkur, sākot no Norvēģijas ziemeļiem un beidzot ar Rietumāfriku.

Trauksmes signāls

Februāra beigās par "Ļubovu Orlovu," iesakot uzmanīties ar radaru sistēmām neaprīkotiem maziem kuģīšiem, brīdināja Īslandes un Īrijas dienesti. 1.martā Īrijas plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka saņemts signāls no "Ļubovas Orlovas" automātiskās trauksmes radiobākas. Kuģis tad esot atradies kādas 700 jūras jūdzes tālu no Īrijas piekrastes. Trauksmes bākas, kas iebūvētas glābšanas laivās, sāk raidīt tikai tad, kad saskaras ar ūdeni un daži eksperti tāpēc izteica pieņēmumu, ka kuģis būs nogrimis. Tomēr izdevumā "New Scientist" 2013.gada oktobrī publicētā rakstā, kurā tiek aplūkoti ar kuģa pazaudēšanu un vēlāko nesekmīgo meklēšanu saistītie notikumi, ir pieminēts, ka trauksmes bākas signāls saņemts vēl otru reizi - 12.martā. Diez vai tas būtu varējis tikt nosūtīts no okeāna dibena... Drīzāk jau jāpieņem, ka vētru laikā glābšanas laivas noskalotas no kuģa klāja.

Tuvojas Lielbritānijai

"Ļubovu Orlovu" 2013.gada II pusē nesekmīgi centās atrast gan satelītsistēmu operatori, gan Īrijas Gaisa kara spēku lidmašīnas, gan pat kāds profesionāls atlīdzības mednieks no Beļģijas, tomēr vārdā nenosaukti "eksperti," kā pēdējās dienās rakstījuši daži britu portāli, pieļauj, ka kuģis tomēr nav nogrimis un, spēcīgo Atlantijas vēju dzīts, šobrīd strauji tuvojas Lielbritānijai. Devonšīras izdevums "North Devon Journal" pie tam nez kāpēc ir pārliecināts, ka "Ļubova Orlova" nolēmusi ietriekties tieši viņu grāfistes piekrastē.

Attēlā: Kruīza lainera "Ļubova Orlova" vraku velkonis izvelk laukā no Svētā Džona pilsētas ostas akvatorija.

Avoti:
independent.co.uk
shipwrecklog.com
northdevonjournal.co.uk

Pirmo reizi publicēts 25.01.2014.