Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Permas apgabala aktīvisti sāk vākt parakstus, lai nepieļautu Krievijā vienīgā GULAG'a muzeja likvidāciju

Krievijas autoritārajam prezidentam arvien plašāk izvēršot Staļina un staļinisma reabilitāciju, kuras redzamākais pēdējā laika izpaudums bija Putina izteiktā pārliecība, ka Volgogradu (Caricinu), ja vien iedzīvotāji par to nobalsotu, varētu atkal nosaukt par Staļingradu, acīmredzot, nolemts likvidēt visas neatkarīgās, PSRS represijas atgādinošās, ideoloģiski nesagrozītu vēsturisko atmiņu uzturošās institūcijas. Tai skaitā Krievijā vienīgo, staļiniskās represijas atspoguļojošo muzeju "Perma-36" ("Пермь-36").

Permas apgabala gubernatoram adresētu biedrības "Memoriāls" un Permas Politiski represēto apvienības sagatavotu atklāto vēstuli ar prasību "izglābt no sabrukuma GULAG'a vēstures sabiedrisko muzeju" līdz 20.jūnijam bija parakstījuši jau vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Vēstules/petīcijas autori informē, ka Permas apgabala vadība, nepaskaidrojot iemeslus, nav parakstījusi vienošanos par turpmāko finansējuma piešķiršanu muzeja "Perma-36" darbībai. Šobrīd finansējums muzejam ir beidzies, bet direktoru, kā aktīvisti stāsta, novada kultūras ministrija, apejot darba likumdošanā noteikto, atlaidusi.

Muzejā vairs nenotiek ekskursijas, tam atslēgta elektrība un noslēgta ūdens padeve.

Vēstules kopijas, teikts Permas "Memoriāla" nodaļas mājas lapā, nosūtītas arī KF prezidentam V.Putinam, valdības vadītājam D.Meģveģevam, KF pilnvarotajai pārstāvei par cilvēka tiesībām E.Pamfilovai un citām augstām amatpersonām, kuras vārdos ne reizi vien izteikušas atbalstu "Perma-36" darbībai.

"Staļiniskajās represijās cietušajiem, tiem, kas tajās pazaudēja savus tuviniekus un draugus, - šiem cilvēkiem Memoriālais muzejs bija un paliek Piemineklis nevainīgajiem upuriem, mūsu vecākiem, kas gājuši bojā GULAG'a lēģeros un cietumos," - teikts vēstulē. "Šāda muzeja darbība Permas novada teritorijā mums bija kā apstiprinājums tam, ka federālās un novada varas iestādes, ņemot vērā pagātnes mācības, ir izdarījušas atbilstošus secinājumus un gatavas izdarīt visu iespējamo, lai nepieļautu XX gadsimta traģēdijas atkārtošanos."

Sabiedriskā muzeja izveidotāju un darbinieku vidū ir gan bijušie politieslodzītie, gan profesionāli vēsturnieki, zinātņu doktori un kandidāti, pazīstami rakstnieki, žurnālisti un sabiedriskie darbinieki.

Muzejs "Perma-36" ierīkots vietā, kur kādreiz atradās stingrā režīma labošanas darbu kolonija "par īpaši bīstamiem valsts noziegumiem" notiesātajiem ieslodzītajiem.

Petīciju var parakstīt ŠEIT.

Avots:
pmem.ru

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.