Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Austrumgotu valsts (493.-555.g.)

Pēc tam, kad Romas karaspēka pavēlnieks Odoakrs bija gāzis no troņa pēdējo Rietumromas imperatoru Romulu Augustulu un iedibinājis Rietumgotu karalisti, Itālijā iebruka austrumgoti, kas tajā laikā bija Austrumromas impērijas (Bizantijas) sabiedrotie. Austrumgotu vadonis Teodorihs 493.gadā izveidoja savu karalisti, kas teritoriāli aptvēra ne tikai Itāliju, bet arī plašus apgabalus ziemeļos no Itālijas - tagadējās Tiroles un Šveices teritorijas līdz pat Donavas upei, kā arī daļēji Bavārijas, Austrijas, Ungārijas un Adrijas jūras austrumu piekrastes apgabalus.

Tomēr arī šī valsts nepastāvēja ilgi: jau 533.gadā Itālijā ienāca Austrumromas (Bizantijas) karapulki un pēc ilgstošām cīņām, ap 555.gadu Austrumgotu karaliste beidza pastāvēt.

Avoti.
Kasiodora "Gotu vēsture." Kad gotu ķēniņš Teoderiks Lielais 500.gadā bija iekarojis Itāliju un pieņēmis ķēniņa titulu, viņa kanclers, romietis Kasiodors, 519.gadā 12 grāmatās bija sarakstījis gotu vēsturi. To 551.gadā vienā vienīgā grāmatā saīsināja Teoderika gotu tautības hronists Jordāns. Dažos viņa saīsinājuma manuskriptos bija lasāms ieraksts De origine actibusque Getharum (Par gētu izcelsmi un veikumiem), kuru XIX gadsimta beigās T.Momsens savā darbā MGH saīsināja par GETICA. Jordāna saīsinājumu nav iespējams salīdzināt ar Kasiodora darbu, jo tas ir pazudis; bet saīsinājuma tituls un saturs, kurā Jordāns, stāstot par gotiem, lieto vārdu gethae, rāda, ka viņš nav varējis saskatīt starpību starp gotiem un gētiem. Goti viņam ir tas pats, kas gēti. Savā Kasiodora darba kopsavilkumā Jordāns stāsta, ka no arktiskās jūras salas Skandzas, kuru apdzīvo vismaz 20 dažādas tautas – ostrogothi, gauthigoti, vagothi, suethiudi, dani, finni u.c., goti izceļoja trīs laivās sava ķēniņa Beriga vadībā. Nonākot otrā jūras krastā, tie vietu nosauc par Gothiskandzu. Uzvarējuši rugiešus un vandāļus, goti tur apmetas uz dzīvi. Jordāns raksta: “Kad nu lielais tautas daudzums pieauga arvien lielāks, un pēc Beriga jau valdīja piektais vadonis – Gadarika dēls Filimers, nolēma, ka gotu pulkam ar sievām un bērniem ir jāizceļo.” Pēc tam goti nonāk mūsdienu Ukrainas, Rumānijas, Bulgārijas u.c. novados uz ziemeļiem no Melnās jūras, kur bez grieķiem un daudzām citām tautām dzīvo arī trāķiešu tautas – dācieši jeb dāķi (Daci) un gēti (Getæ).