Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ivans VI (1740.-1741.g.)

Braunšveigu dinastijas mazgadīgs Krievijas ķeizars no 1740.-1741. gadam.

Radniecība. Braunšveigu ģimene, māte Anna no Meklenburgas dinastijas.

Dzīvesgājums. Mazgadīgs, valdīja neilgi. Māte Anna (krieviski - Аннa Леопольдовнa) pildīja reģentes pienākumus.

1741.gada decembra sākumā gāzts no troņa galma apvērsuma rezultātā un viņa vietā nāca Pētera I meita Elizabete (krieviski - Елизавета Петровна). Apvērsums tika realizēts ātri un praktiski bez ekscesiem - tikai ar 300 Preobraženskas pulka kareivju spēkiem, viņus vēlāk sāka dēvēt par Leibkompāniju. Zīmīgi, ka otrais Leibkompānijas komandieris bija vācietis ģenerālfeldceihmeistars Hessenes-Hamburgas princis Ludviķis Vilhelms. Tādejādi Elizabete bija vienīgā, kura varēja atstādināt no varas Braunšveigas ģimeni. - mazgadīgo imperatoru Jāni VI Antonoviču (Ivans VI) un viņa vecākus Annu Leopoldovnu un Antonu Ulrihu, Braunšveigas. Elizabete nāca pie varas tieši tad, kad reģente Anna ar savu galmu grasījās nosūtīt gvardi karā pret Zviedriju.

Attieksme pret gāzto Braunšveigas ģimeni. Sākumā Elizabete un viņas apkārtne nezināja, ko darīt ar gāzto imperatoru un viņa vecākiem - gribēja pat nosūtīt uz Eiropu, jo kā nekā, bet Antons Ulrihs pārstāvēja vienu no Vācijas senākajām aristokrātiskajām dzimtām - Velfus. Ģimene nobrauca līdz Rīgai un tur tos apsargātus ievietoja vietēā pilī. Viņu izsūtīšanai uz kādu no Eiropas valstīm bija nopietni pretinieki. Piemēram, lielu pārliecināšanas darbu ar imperatori Elizabeti veica marķīzs De Šetardī, kas piedāvāja tos aizsūtīt uz kādu tālu Krievijas guberņu - jo tālāk, jo labāk. Elizabete kādu laiku svārstījās, taču tad tika atklāta sazvērestība ar mērķi atgriezt varu Jānim Antonovičam. Līdz ar to Braunšveigu ģimenes liktenis bija izlemts: Antonu Ulrihu, Annu Leopoldovnu, viņu dēlu Jāni un meitu Katrīnu nosūtīja uz Holmogoriem (Холмогоры) Arhangeļskas guberņā.
Trimdā viņiem piedzima vēl trīs bērni: meita Elizabete, dēli Pēteris un Aleksejs. Pēc Alekseja piedzimšanas 28 gadu vecumā saslima un nomira Anna Leonardovna. Viņu godbijīgi apglabāja Aleksandra Ņevska laurā Pēterpilī. Annas nāve nekādi nemainīja Braunšveigu ģimenes stāvokli - viņi bija ierobežoti sazināšanā, bērni nesaņēma nekādu izglītību.
1756.gadā Jāni Antonoviču slepus pārveda uz Šliselburgas cietoksni un viņš nekad vairs neredzējās ar tēvu, brāļiem un māsām.
Antons Ulrihs nomira 1774.gadā, tobrīd bija palicis pavisam akls. 10 gadus pirms tam Katrīna II viņam piedāvāja izbraukt uz Vāciju, tomēr viņš atteicās atstāt bērnus.
1780.gadā Krievijas un Dānijas valdības sarunāja, ka Katrīna, Elizabete, Pēteris un Aleksejs pārvāksies uz Dāniju. saskaņā ar panāktajiem noteikumiem tos uzturēs Krievija, bet viņiem jādzīvo mazā Dānijas pilsētiņā bez tiesībām to pamest.
1803.gadā vecākā māsa Katrīna uzrakstīja vēstuli Aleksdandram I, kurā lūdza to paņemt uz Krieviju. Tolaik viņa vienīgā bija palikusi dzīva no visiem bērniem. Aleksandrs I vēstuli noignorēja un Katrīna atbildi tā arī nesagaidīja.

Saites.
Krievijas ķeizari (?-1917.g.).