Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kirils (?-362.g.)

Bālbekas diakons.

362.gadā nogalināts ticis arī viens no nadzīgākajiem statuju dauzītājiem Bālbekā, Austrumu pareizticīgās baznīcas vēlāk kanonizētais Bālbekas diakons Kirils, kura piemiņas diena tiek svinēta 29.martā.

Jūlija Atkritēja (361.-363.g.) valdīšanas laikā kristietība uz laiku tika atmesta un Konstantīna I dibinātā baznīca Bālbekā visdrīzāk pārtrauca darboties. Šajā laika periodā, lai atriebtos par tempļa prostitūcijas aizliegumu, jaunas kristiešu meitenes, kā vēlāk vēstīja viduslaiku autori, tika apkaunotas un nogalētas. 362.gadā nogalināts ticis arī viens no nadzīgākajiem statuju dauzītājiem, Austrumu pareizticīgās baznīcas vēlāk kanonizētais Bālbekas diakons Kirils, kura piemiņas diena tiek svinēta 29.martā.

Kirila moceklības stāsta, iespējams, senākajā, maz zināmajā versijā viņa vārds ir Lukiāns. Bālbekas jeb Heliopoles Lukiāna dzīves un mocekļa nāves aprakstu, pētot senus Gruzijas pareizticīgās baznīcas rakstus, kādā X gadsimta dokumentā savulaik bija atradis un 1942.gadā Tbilisi publicējis ievērojamais gruzīnu filologs K.Kekelidze. Šī dokumenta oriģinālo tekstu, tā tulkojumu krievu valodā līdz ar savu komentāru, kurā aplūkots jautājums par Bālbekas Lukiāna vēsturiskumu, 2006.gadā starptautiskā baznīcas agrīnajai vēsturei un svēto dzīves aprakstiem veltītā izdevumā "Scrinium" publicēja krievu pētnieks A.Muravjovs. Savādi gan, ka, neskatoties uz Kirila un Lukiāna stāsta līdzību - abiem Kristus vārdā Bālbekā mirt gatavajiem fanātiķiem aptrakušie slepkavas izrauj un ēd iekšas, par ko saņem tūlītēju pārdabisko spēku sodu - Muravjovs oficiālo Austrumu pareizticīgās baznīcas svētmocekli savā rakstā nepiemin. Toties viņš norāda, ka Bālbekas Lukiāns kā moceklis neparādās nevienā viņam zināmā grieķu tekstā, lai gan tā piemiņa tikusi godāta jau 411.-412.gados sīriešu [pareizticīgās baznīcas] kalendārā (uzrakstīts sīriešu valodā), kurā Lukiāns tiek pieminēts 6.janvārī. Lukijs jeb Lukiāns, kas cietis no vajāšanām Bālbekā norādīts arī Ž.Garita 1958.gadā Palestīnā izdotajā gruzīnu pareizticīgās baznīcas kalendārā, kur viņš min, ka gruzīnu kalendāros viņu piemin 21. vai 22.augustā.

Saites.
Kristiešu svētie.
Bālbeka.