Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Krievu valoda

Krieviski - русский язык.
Pieder indoeiropiešu saimes slāvu grupas austrumslāvu apakšgrupai, tuva baltkrievu un ukraiņu valodām.

Sākusi veidoties XIII gs. no kopējās senkrievu valodas - senkrievu rakstība zināma no IX gs. 2.puses. 

Senkrievu rakstība. Tagad vēsturnieki jau atzinuši, ka Krievzemē pastāvējusi rakstība vēl pirms kristietības pieņemšanas. Par to liecina, piemēram, X gs. arābu rakstnieks Ibn Fodlāns, kas, kā aculiecinieks, apgalvo, ka senie krievi uz kapu staba vienmēr ierakstījuši mirušā vārdu un tā kņaza vārdu, kam tas bijis pakļauts. Arī bizantieši un skandināvi minējuši, ka slāviem ir pašiem sava rakstība (буквицa), saukuši tos arī par izglītotu tautu. 
Senākie uzraksti krievu valodā nāk no X un XI gs. - tie uzieti Krievijā un Ukrainā uz katedrāļu sienām, baznīcu kulta priekšmetiem, akmeņiem u.c.

Interesanti fakti par krievu valodu.
Lielākā daļa vārdu, kas sākas ar "F" (Ф) burtu krievu valodā ir aizgūti. A.Puškins esot lepojies ar to, ka "Pasakā par ķēniņu Saltānu" (Сказкa о царе Салтане) bija tikai viens tāds vārds – флот ("flote").
Krievu valodā ir 74 vārdi, kas sākas ar burtu Й. Parasti atceras tikai nedaudzus - йод, йог un pilsētu Йошкар-Ола.
Krievu valodā ir vārdi kas sākas ar cieto i (Ы): pārsvarā tie ir upju un pilsētu nosaukumi, kam arī nav slāviskas cilmes - Ыгыатта, Ыллымах, Ынахсыт, Ыныкчанский, Ытык-кюёль.
Krievu valodā ir divi vārdi ar trim e pēc kārtas: длинношеее ("garkaklains" un citi ar -шеее ("-kakl"), piemēram, криво- ("-šķīb"), коротко- ("-īs") un змееед ("čūskēdājs").
Krievu valodā ir viens vārds ar unikālu piedēkli ко- – tas ir закоулок.
Vienīgais vārds krievu valodā, kam nav saknes, ir вынуть ("izvilkt"). Tiek uzskatīts, ka šai vārdā ir tā saucamā " nulles sakne," kas mijas ar sakni -им- (вын-им-ать). Agrāk, apmēram līdz XVII gs., šis darbības vārds rakstīts izskatījās kā вынять, un tajā bija materiāla sakne, tāda pat kā vārdos снять ("noņemt"), обнять ("apkampt"), понять ("saprast") - salīdzināt ar снимать, обнимать, понимать. Tomēr pēcāk sakne -ня- tika pārvērtēta kā sufikss -ну-, kā, piemēram, vārdos сунуть ("iebāzt"), дунуть ("uzpūst").
Vienīgais nesaliktais apstākļa vārds krievu valodā ir vārds злой ("ļauns").
Krievu valodā ir vārdi ar valodai unikāliem piedēkļiem: и-, – итог ("iznākums") un итого ("tātad"), kā arī ar piedēkli а-авось ("ja nu," novecojis а вось teicienā а вось не повезёт ("ja nu nepalaimējas")), kas veidojas no burtu и un а savienības.
Vārdi бык ("vērsis") un пчела ("bite") ir ar vienu sakni. Senkrievu literatūras pieminekļos vārdu пчела rakstīja kā бъчела.
Patskaņu ъ/ы miju skaidro ar abu skaņu izcelšanos no vienas indoeiropiešu skaņas "U." Ja atceras dialektisko darbības vārdu бучать ("rēkt," "dūkt," "zumēt") un etimoloģiski radnieciskos vārdus пчела, букашка un бык, tad top skaidrs, kāda bijusi šo vārdu kopējā nozīme.
Līdz XIV gs. Krievzemē visi nepieklājīgie vārdi tika saukti par "nejēdzīgajiem darbības vārdiem" (нелепыe глаголы).
1993.gada Ginesa grāmatā kā pats garākais krievu valodas vārds atzīmēts рентгеноэлектрокардиографического ("rentgenoelektrokardiogrāfisks"), bet 2003.gada izdevumā - превысокомногорассмотрительствующий. A.Zalizņaka (А.А.Зализняк) Gramatiskās vārdnīcas 2003.gada izdevumā pēc burtiem visgarākais apzīmētājs ir vārds частнопредпринимательский, ("tāds, kas nodarbojas ar privāto uzņēmējdarbību"), kas sastāv no 25 burtiem.
Paši garākie darbības vārdi – переосвидетельствоваться, субстанционализироваться un интернационализироваться (visi trīs pa 24 burtiem, vārdu formas ar -ующимися un -вшись pa 25 burtiem).
Paši garākie lietvārdi – человеконенавистничество un высокопревосходительство (pa 24 burtiem, vārdu formas ar -ами – pa 26 burtiem, lai gan vārds человеконенавистничество praktiski netiek lietots daudzskaitlī).
Paši garākie dzīvu būtņu lietvārdi – одиннадцатиклассница un делопроизводительница (pa 21 burtiem, vārdu formas ar -ами – pa 23 burtiem).
Pats garākais apzīmētājs, kas atrodas vārdnīcā  – неудовлетворительно (19 burtu), taču jāņem vērā, ka lielais vairums papildinātāju ar -ый / -ий veido apstākļvārdus ar / , kas ne visi ir fiksēti vārdnīcās.
Pats garākais Gramatiskās vārdnīcas saliktenis – физкульт-привет ("fizkultūriešu sveiciens").
Vārds соответственно ("atbilstoši") ir pats garākais prievārds ar 14 burtiem.
Pats garākais (частица) исключительно ar 13 burtiem. 
Nepilnīgie darbības vārdi - reizēm darbības vārdiem nav nekādas formas, ko nosaka labskanības principi, piemēram, победить ("uzvarēt"). Locām: oн победит, ты победишь, я... победю? побежу? побежду? Filologi piedāvā izmantot aizvietojošas konstrukcijas, piemēram, я одержу победу vai стану победителем. Tā kā darbības vārdam nav pirmās personas vienskaitļa, tad šis darbības vārds ir nepilnīgs. 

Saites.
Krievi.
Slāvu valodas.