Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Lagodekas kurgāns

Bronzas laikmeta kurgāna tipa apbedījums Gruzijā.

Atrašanās vieta. Pie Lagodekas pilsētas Gruzijas uzstreņos.

Atklāšana un izpēte. 2012.gadā atraka un izpētīja Gruzijas Valsts muzeja Arheoloģijas centra direktora Zuraba Makharadzes vadītā arheologu komanda.

Apraksts. 4000 gadus vecs bronzas laikmeta kurgāna apbedījums.
Kapukalns ir 12 metrus augsts un 100 metru diametrā liels zemes uzbērums, kurš no ārpuses noklāts ar akmeņu kārtu. Tā iekšienē arheologi atrada no koka baļķiem būvētu kapa kameru. Lai arī bronzas laikmeta kapenes laupītāji bija izlaupījuši jau senatnē, arheologu guvums bija izcils un nozīmīgs - zinātnieki ir pārliecināti, ka kapenes bijušas paredzētas kādam vietējam valdniekam vai vadonim.

Atradumi.
Kapa kamerā atrastais krēsls ar roku balstiem, kas, iespējams, simbolizē valdnieka spēku un varu.
Ar ornamentiem izrotāti māla un koka trauki, krama un obsidiāna bultu uzgaļi, ādas un auduma izstrādājumi, koka krēsls, dzintara krelles, 23 zelta priekšmeti - neparasti un mākslinieciski izkaltas rotaslietas.
Īpašs atradums bija divi, labi saglabājušies no koka gatavoti četru riteņu rati. Lai arī kapenēs līdzās ratiem netika atrastas nekādas dzīvnieku paliekas, domājams, ka ratus vilka vērši, jo pieradinātu zirgu Aizkaukāzā šajā laikā vēl nebija.
Pateicoties īpašajam mikroklimatam, kapenēs ievietotais organiskais materiāls bija labi saglabājies: kapa kamerā arheologi uzgāja pat savvaļas riekstus, kastaņus un ogas.
Cilvēku apbedījumi. Par to, ka kapenes pirms arheologiem jau senos laikos bija apmeklējuši laupītāji, liecināja kapa kamerā juku jukām izsvaidītās cilvēku mirstīgās atliekas. Tomēr, neskatoties uz to, ka mirušie vairs neatradās savā sākotnējā novietojumā, arheologiem izdevās noteikt, ka kapā bija apbedīti septiņi indivīdi. Viens no viņiem bija valdnieks, ir pārliecināts Makharadze. Bet pārējie, pētnieks turpināja, bija vai nu viņa ģimenes locekļi, vai arī vergi un kalpotāji, kuri tika upurēti pēc sava valdnieka nāves.

Raksti.
Gruzijā atklātas bronzas laikmeta valdnieka kapenes ar diviem ratiem inventārā.

Saites.
Kūras-Araksas kultūra (3400.-2000.g.).
Uzbērumkalni, maundi un kurgāni.
Gruzija.