Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Stjuarts, Džons Makdovels (~1860.~1862.g.)

John McDouall Stuart.
Skotu ceļotājs, Austrālijas vidienes pētnieks.

Dzīvesgājums. 1860.gadu sākumā skotu ceļotājs Dž.M.Stjuarts kopā ar vēl 2 ceļabiedriem pirmo reizi Austrālijas vēsturē mēģināja šķērsot Austrāliju virzienā no dienvidiem uz ziemeļiem. Savā pirmajā mēģinājumā viņam izdevās tikt tikai līdz Makdonala kalnu grēdai, kļūstot par piro eiropieti šai apvidū. Vēlāk viņš mēģināja šķērsot Austrāliju vēl divas reizes un veiksmīgi tas izdevās ar ekspedīciju, kas sākās 1861.gada 23.oktobrī un beidzās 1862.gada 24.jūlijā.
1872.gadā, pateicoties Dž.M.Stjuarta ekspedīcijās iegūtajiem datiem, tika pabeigta tādas telegrāfa līnijas izbūve, kas savienoja Adelaidu ar Dārvinu.

Nospiedums civilizācijā.
      Alisspringsa. Nodibināto apdzīvoto vietu sākumā sauca par Stjuartu, bet par Alisspringsu to oficiāli pārdēvēja tikai 1933.gadā.

      Stjuarta ceļš. Stuart Highway. Ceļš nosaukts par godu Austrālijas vidienes pētniekam Dž.M.Stjuartam. Lielākais attālums starp benzīntankiem ir 253 km. Stjuarta ceļš ir galvenā Austrālijas šoseja. Tas iet no Dārvinas, Ziemeļu teritorijā, caur Tenantkrīku un Alisspringsu, līdz Portaugustai Dienvidaustrālijā; attālums 2720 km. Tās ziemeļu un dienvidu ekstremitātes ir Austrālijas 1.šosejas segmenti.

Saites.
Austrālijas kontinents.