Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Stentondrjū spirālveida svētnīca

Atrašanās vieta. Anglijas DR, Somersetas grāfistes ziemeļos pie Stenton-Drjū pilsētas.
 
Atklāšana un izpēte. Tā paliekas uzietas 2009.gadā programmas „Anglijas mantojums” ietvaros. Arheologu komandu vadīja Kembridžas universitātes profesors Ugo Haffners.
Pēc profesora Haffnera pasūtījuma firma Science Technologies pagatavoja unikālu magnetometru – ārkārtīgi jūtīgu. Ar šī aparāta palīdzību vēl pirms izrakumu sākšanas varēja konstatēt cilvēku darbības pēdas un artefaktus zem zemes. Tādējādi jau iepriekš tika konstatēts, ka zem zemes atrodas koncentriski apļi. Tika sastādīta izrakumu karte. 
Koka spraišļi atradās visai sekli zem zemes – tikai 2 m. Liela veiksme bija tas, ka daļas no ozola koka nebija sapuvušas. Stenton-Drjū apkaimē ir visai sausa un smilšaina augsne, kurā koks ilgi saglabājas. 
Somersetā izrakumi notiek nepārtraukti jau no 1950.gada, jo grāfistes teritorija bijusi apdzīvota jau kopš 8.g.tk.pmē. Somersetas ziemeļos pie Stenton-Drjū izrakumi sākās 2008.gada novembrī un jau decembrī pētnieki atklāja tempļa paliekas. 
Tā kā uzietas arī romiešu monētas un sadzīves priekšmeti no 1.gs., tad izteikta doma, ka kompleksu kaut kā būtu varējuši izmantot arī romieši. 
Patlaban (2009.g.) izrakumi turpinās un arheologi mēģina uziet ārējā zemes vaļņa atliekas, kuram it kā vajadzētu būt pēc Stounhendžas analoģijas.
 
Apraksts. Domājams, svētnīca bijusi vecāka par Stounhendžu – uzcelta III g.tk.pmē. un vismaz 500 gadus agrāk par Stounhendžu. 
Arheologi uzgājuši šeit apmēram 500 koka bloku 9 m augstumā, katrs sver ap 5 t. Vertikāli novietotie bloki veido 9 koncentriskus apļus. Ārējais aplis ir 91 m diametrā, veidots no milzīgām akmens plāksnēm 5 m augstumā. Domājams, ka struktūrai nekad nav bijis jumts. 
Arheologi atzīmē interesantu īpatnību: sākumā koka bloki un akmens plāksnes veidojuši spirāli, kas vedusi pulksteņa rādītāju virzienā.
 
Svētnīcas astronomiskās īpašības. „Anglijas mantojuma” grupas pētnieki konstatēja, ka līnija, kas novilkta caur svētnīcas centru un spirāles beigām, norāda uz to horizonta punktu, kurā vasaras saulgriežu rītā (Jāņos!) lec Saule (līdzīgi kā ar Stunhendžas kompleksa galveno asi).
 
Atradumi. 
Saules simboli. Tie tika atrasti uz koka baļķiem un akmens plāksnēm. Pavisam tādi tika uzieti 28. Iespējams, ka tāds to skaits ir saistīts ar mēnešu skaitu Mēness kalendārā. Saules simboli ir ļoti dažādu lielumu – no 10 cm līdz pat 1 m diametram. 
Kauli. Tādi tika uzieti paša mazākā (iekšējā) apļa vidū. Tas lika izvirzīt hipotēzi par cilvēka upurēšanu. Apstiprināt to būtu vēl pāragri, jo notiek kaulu laboratoriska izmeklēšana. 
Romiešu monētas. 
Sadzīves priekšmeti. No I gs.
 
Atklājuma nozīme. Līdzīgi ir uzieti veseli 7 tādi tempļi (visi Britu salās, tuvāk www.aliens.lv par tiem nezina), bet šis ir patlaban vislielākais. Bez tam pētnieki atzīmē, ka tempļa spirālveida struktūra ir unikāla un nekas tāds nekur citus vispār nav atrasts (tieši tāds jau ne, bet spirālveida labirinti bijuši raksturīgi sāmu/lapu kultūrai).