Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Trelborgas cietoksnis

Viens no 5 mūsdienās zināmajiem Vīkingu laikmeta apaļajiem tipveida cietokšņiem Dānijā un Zviedrijā, vizuāli visiespaidīgākais no tiem.

 Otrs Trelborgas cietoksnis atrodas Zviedrijā, Skones Trelborgā.

Trelborgas nosaukumam ir divi iespējamie etimoloģiskie skaidrojumi. Pēc pirmās versijas tas cēlies no senziemeļnieku vārdu thrall ("vergs," - sal. ar senlatv. "drellis") un borg ("pils," "pilsēta") salikuma. Tātad, atbilstoši šim pieņēumam, latviski to varētu tulkot kā "vergu celtu pili." Savukārt otra versija pieļauj, ka nosaukums varētu būt atvasināts no vārda trel (dsk. trelle), kas norāda uz cietokšņa vaļņa abās pusēs izvietotajām aso mietu rindām.

Atrašanās vieta. Dānija, pie Slagelses pilsētas.

Vēsture. Celts Dānijas karaļa Haralda Zilzobja laikā 981. vai 982.gadā aizsardzībai pret sakšiem. Cietoksnisizmantots samērā īsu laiku - iespējams,ne garāku par 20 gadiem. To, iespējams, var skaidrot ar politiski militārās situācijas izmaiņām - dāņu karalistei nostabilizējoties un pieaugot tās ietekmei vairs nebija vajadzības pēc šāda mēroga iekšzemes cietokšņiem.

Atklāšana un izpēte. Arheoloģiski izpētīts tikai laikā no 1936. līdz 1941.gadam kā pirmais no šāda tipa cietokšņiem. Pēc tam nosaukums "Trelborga" šī tipa vīkingu nocietinājumu apzīmēšanai ieviesās zinātniskajā literatūrā.
Dendrohronoloģiski datējot Trelborgu, noskaidroja, ka koki tā būvei cirsti 980.gada rudenī, no kā var secināt, ka pati celtniecība visdrīzāk notikusi 981. vai 982.gadā, kad Dānijā valdīja vīkingu karalis Haralds Zilzobis, kuram "Trelborgas" varēja būt vajadzīgas aizsardzībai pret rietumģermāņu sakšu ciltīm. 974.gadā sakši pie Danevirkas nocietinājumu līnijas (mūsdienu VFR Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē) sakāva Zilzobja spēkus, ieņemot arī daļu no dāņu Dienvidjītlandes teritorijas. Pēc sakāves Zilzobis zaudēja arī Norvēģiju, kas līdz tam dažus gadus atradās tā kontrolē un bija spiests domāt par to, kā saglabāt vēl palikušos valdījumus.
Slagelsē Trelborgā neatrada nekādas liecības par būvju labojumiem vai papildinājumiem, kas norāda uz salīdzinoši īsu cietokšņa izmantošanas laiku, iespējams, ne garāku par 20 gadiem. 

Apraksts. Pareizā aplī būvēti vaļņu un grāvju norobežoti nocietinājumi ar četriem vārtiem, kas novietoti precīzi katrs savā debesu pusē un četrdaļīgu iekšējo pagalmu, kurā atradušās lielas, plānā kvadrātveida ēkas. 

Saites.
Trelborgas tipa cietokšņi.