Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ušebtu figūriņas

Figūriņas, kādas senie ēģiptieši izgatavoja, lai dotu līdzi mirušajam kapenēs, tām bija jākalpo mirušajam pēcnāves dzīvē.

Izmēros nelielas, darinātas no akmens, koka vai fajansa (zaļas un gaiši zilas). Tās attēloja kā mūmijas ar zemkopības instrumentiem  un graudu maišeli rokās. Parasti pavadītas ar maģisku formulu un mirušā vārdu. 

Senākajos sarkofāgu tekstos ušabti dēvēti par burvestību nesošiem gariem pazemes dieviem. Vēlākos tekstos tie apzīmēti ar vienu vārdu “Hem” – kalpi. To uzdevums bija kalpot mirušajam aizsaulē, darīt mirušā vietā visus viņa darbus.

Saskaņā ar senēģiptiešu mitoloģiju ušebtiem jāapstrādā zeme Aizkapa valstībā mirušā vietā, kur tam Ozīrisa valstībā tiks iedalīts zemes gabals. Bagāto nelaiķu kapenēs, īpaši jau ķēniņu kapenēs, tika novietotas īpašas kastes Ozīrisa sarkofāga formā ar simtiem tajās saliktu ušebtu, kas personificēja kalpus un vergus.

Iespējams, ka ušebtu statuetes aizvietoja tos kalpus un vergus, kas pirmsdinastiskajā Ēģiptē tika nogalēti un apglabāti kopā ar saimnieku.

Atradumi.
TT28 kapenes Tēbās. Uzietas vairāk kā 1000 ušebtu figūriņas.
Tuneldžebelas ušebtu figūriņas. Te priesteru kapenēs 2020.gadā uzietas ap 10 000 tādu figūriņu.

Raksti.
Tuneldžebelā atklātas 16 augstu priesteru kapenes ar 10 000 pēcnāves kalpotāju figūriņām.

Saites.
Senēģiptiešu mitoloģija.
Dzīve pēc nāves.