Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Zobeni

Tuvcīņas ierocis ar vienas vai abu pušu grieztspēju.

Vēsture. Tiek uzskatīts, ka pirmie izkaltie dzelzs zobeni cilvēces vēsturē tikuši radīti Indas civilizācijas teritorijā.
Viduslaikos tas bija pats galvenais tuvcīņas ierocis, jo bija tuvcīņā efektīvs - spēja radīt gan durtas, gan cirstas brūces pretiniekam. Kalēja amata attīstība noveda pie dažādu veidu zobenu izgatavošanas un kā sekas - dažādu zobenu cīņas mākslu izveidošanos. Pieredzējuši zobenkaļi bija visai ievērojamas personas. Izveidojās veselas cīņas skolas, sarakstīts cīņas grāmatas, piemēram, Fiora de Libera 1408.gadā izdotā grāmata "Kaujas zieds."
Tāpat zobens apliecināja sava īpašnieka statusu.
Krusta karu laika eiropiešu karotāji Tuvajos austrumos sastapās ar Damaskas tērauda zobeniem - izturīgiem un asiem ieročiem.

Sabļa (krievu val.). Ieliekts zobens ar asmeni loka ārpusē, asmeņa gals nosmailināts - derīgs arī duršanai. Kopgarums - līdz 1 m, svars - līdz 1 kg. krievijā pazīstams kopš IX gs. XIV-XIX gs. pamata aukstais ierocis Krievijas armijā.

Tjemļak. Ķemļak (krievu val.). Ādas siksna cilpas formā ar pušķīti beigās uz sabļas, u.c. zobenu veidu rokturiem. Cīņas laikā uzmauca uz apakšdelma.

Tesaks. Ķesak (krievu val.) Darbarīks šļute - koku tēšanai. Īss zobens ar taisnu vai izlocītu asmeni un rokturi. Bija krievu armijas bruņojumā no XVII gs. vidus - XIX gs. 80.gadiem.

Fuhtelis. Fuchtel (vācu val.) Zobena asmens plakanā puse, zobensāns. Fuhtelēt - sist ar zobenu plakaniski.

Šaška. Zobens ar nelielu ass liekumu, vienpusēji griezīgu asmeni un abējādi asu galu. Krievijā no XVIII gs. kavalērijas ierocis.

Jatagans. Līks austrumu tautu zobens - kas vidējs starp sabļu un kinžalu. Garums - līdz 80 cm, svars - līdz 800 g. pazīstams kopš XVI gs.

Kinžali. 

Interesanti zobeni cilvēces vēsturē.
      Galgano zobens akmenī. 
Itālija.
      Ulfberta zobeni. Ziemeļeiropa.