Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Azohas ala

ПeЩepa Азох.

Karsta veidojums kaļķa slānī Kalnu Karabahā, Rionas, Adžarisckalas, Kūras un Araksas starpupē.

Ala izveidojusies, domājams, vairāk kā 1 miljonu gadu atpakaļ tai periodā, kad Kuručajas upē nokrities ūdens līmenis.Kā tagad konstatēts, iesākumā alā dzīvojuši lāči, tad to apdzīvojis pērtiķcilvēks. Azahas ala tiek uzskatīta par vienu no nedaudzajām drosi zināmajām sencilvēka dzīvesvietām. 

Atrašanās vieta. Kalnu Karabaha, pie Azohas ciema. No tā jāiet ar kājām kalnos līdz 900 m vjl.atzīmei. Iet tikai ar pavadoni!

Atklāšana un izpēte. 1960.gada vasarā vietējie mednieki parādīja arheologiem divas ieejas dažādās grotās. Ieejas atradās pie Azohas un Salakotas ciemiem, taču vēlāk izrādījās, ka starp abām ieejām eksistē agrāk nezināma eja ar vairāk kā 8000 kvm platību.
Vairāk kā ceturtdaļgadsimtu alā notika arheoloģiskie izrakumi. Tika atjaunots koridors, ko sadalīja 8 lieliskas grotas ar 20 m augstiem kupoliem un divmetrīgām stalaktītu kolonnām augstumā un 1,5 m apkārtmērā.
Arheologi atklāja varenu nogulumiežu slāni 14 m biezumā, kurā izdevās izsekot 10 kultūrslāņus. Tie attiecās uz dažādām akmens laikmeta stadijām - pelolītu ar sākumu ne mazāk kā pirms 2 miljoniem gadu. Daudz augstākie augsnes slāņi izrādījās sterili - apledokuma laikā cilvēki no alas bija aizgājuši.

Saites.
Kalnu Karabaha.
Alas un grotas.