Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Beirūta

Libānas galvaspilsēta.

Paši libāņi to dēvē ar „Austrumu Parīzi.”

Vēsture. Beirūta minēta Eblā uzietajās ķīļraksta plāksnītēs minētas kopā ar citām pilsētām - Sodomu, Gomoru, Damasku, Biblu u.c. bez tam minētas vēl daudzas citas - Lahiša, Hazora, Megida, Jeruzāleme, Dora, Gaza, Aštarota.
1100.gadā to ieņēma krusta karotājs un Jeruzālemes karalis Balduīns I.
Krievu un drūzu uzbrukums (1773.g.). 1770.gada jūlija sākumā krievu eskadra grāfa Alekseja Orlova vadībā bija sakāvusi un iznīcinājusi turku Egejas jūras floti, kas ļāva krieviem bloķēt Dardaneļus. Krievu flotes uzdevums bija ne tikai militāri iedarboties uz turkiem, bet arī atbalstīt pretturku sacelšanās. Tādēļ pēc Česmas kaujas krievu kara kuģi turpināja aktīvu darbību Vidusjūras austreņu daļā.
Viena no tādām epizodēm bija Beirūtas bloķēšana 1773.gada vasarā. Drūzu līderis Dahīrs pacēla sacelšanos pret sultānu un vērsās pēc palīdzības pie krievu flotes komandieriem. Kā atbildi viņš atzina Krievijas impērijas aizbildniecību un bija gatavs karot pret turkiem tik ilgi, kamēr pret tiem karo Krievijas impērija.
1773.gada jūlija beigās krievu eskadra, kas sastāvēja no divām fregatēm un vēl vairākiem kuģiem, pilnīgi bloķēja Beirūtu, neļaujot pievest pārtiku pa jūru. Eskadra gan bija diezgan vāja, galvenie krievu jūras spēki bija pie Grieķijas krastiem. Taču pat tik nelieliem spēkiem turkiem nebija ko likt pretim un krievu flote pilnībā kontrolēja situāciju austreņu Vidusjūrā.
Beirutas aplenkums negāja vienkārši. Pirmo desantu no kuģiem izcēla augustā, tomēr doties uzbrukumā Beirūtai krievi neizlēma stiprā pilsētas garnizona dēļ. Pēc divām nedēļām desantu izcēla atkārtoti. Taču uzbrukuma atkal nesekoja - izceltā vienība apvienojās ar Dahīra spēkiem un bloķēja pilsētu arī no sauszemes. Tikai pēc mēneša aplenkuma garnizons kapitulēja un Beirūta nonāca drūzu kontrolē.
Pēc tam krievu eskadra, kas palīdzēja drūziem ieņemt pilsētu, vēl vairākus mēnešus palika pie Sīrijas krastiem, kamēr 1774.gada janvārī nedevās uz Egejas jūru savienoties ar galvenajiem spēkiem.

Aplūkojamie objekti.
Baložu klints. Baložu šeit nav. Saskaņā ar nostāstiem no tām jūrā metušies tie, kuru mīlestība atraidīta. Mazticams, jo uzkāpt tajās pa spēkam tikai alpīnistiem. Klinšu apskate ar jahtu maksā ap 500 ASV dolāriem stundā.

Rošē avēnija.
Al-Hamra tirgus.

Kulta celtņu laukums. Pašā pilsētas centrā pilnīgi blakus atrodas svaigi celta mošeja (oranža), katoļu baznīca, romiešu svētnīcas drupas un pareizticīgo baznīca. Liekas, tāda "komplekta" nav nekur citur.

Palestīnas bēgļu nometne. Pastāv kā pilsētas rajons kopš 1948.gada. Netīrība, nabadzība, grausti. Tur ir ap 7000 bēgļu, bez dokumentiem, bez tiesībām. Pārvietošanos vēlams saskaņot ar Hesbolahu.

Saites.
Libāna.