Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Irbes jūras šaurums

Jūras šaurums Baltijas jūrā starp Kurzemes ragu un Sāmsalu.

Irbes jūras šaurumam iet cauri kuģu ceļš uz Rīgu un ir problemātisks kuģošanai, īpaši ziemā, saistībā ar jūras dibena dziļuma izmaiņām. No krasta jūrā apmēram 5-6 km dziļi jūrā iestiepjas sēklis, ja nav bākuguns, nevar noteikt vietu, kurā no šauruma jānogriežas uz līci.

Šaurums iekļauts natura 2000 teritorijā, tā dibināta 2010.gadā. Šīs teritorijas platums šaurumā ir 172 412 ha. Dabas vērtības: pārrobežu putniem svarīga ziemošanas un atpūtas vieta. Nozīmīgākās ūdensputnu sugas, kam nepieciešama aizsardzība, ir brūnkakla un melnkakla gārgale, tumšā un melnā pīle, kākaulis, mazais ķīris un melnais alks.
Lai gan nav pieejami bioloģiskās izpētes dati, Irbes šauruma Vinkova un Petropavlovska sēklis (atrodas latvijas Ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, ir potenciāls rifu biotops,kura dziļums un substrāts ir piemērots sārtaļģu Furcellaria lumbricalis audzēm.

Irbes jūras šaurums ir arī nozīmīgs pārrobežu putniem – tā ir putnu migrācijas „pudeles kakla” vieta. Šaurumā sastopamas arī vairākas aizsargājamas ūdensputnu sugas.

Saites.
Baltijas jūra.