Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Jaunorleāna

New Orleans.

Pilsēta Luiziānas pavalstī ASV, osta Misisipi deltā 175 km no tās ietekas Meksikas līcī.

Iedzīvotāji - 592 000 (1970.g.).

Vēsture. Dibinājuši franči 1718.gadā.
1762.gadā kļuva par oficiālu Spānijas valdījumu.
1800.gadā pilsētu atguva Francija, tomēr Spānija pilsētā saglabāja ievērojamu ietekmi - spēkā palika aizliegums tai tirgoties ar amerikāņiem. Tā kā šī tirdzniecība amerikāņiem bija ļoti svarīga, to valdība sāka neoficiālas sarunas ar Franciju par Jaunorleānas pilsētas iegādi - amerikāņi par to piedāvāja 10 miljonus ASV dolāru. Lai gan sākotnēji franči bija plānojuši saglabāt kolonijas Jaunajā pasaulē, tomēr vēsturiskā situācija tam nebija labvēlīga. Revolūcija Francijā noveda pie plašiem nemieriem arī vairākās tās Amerikas kolonijās, bet Napoleona I Bonaparta ambīcijas Eiropā neļāva nosūtīt karaspēku uz Jauno pasauli nemieru apspiešanai.
Turklāt franču kolonijās izcēlās arī drudža epidēmija, kurā mira 3 no katriem 4 franču koloniālo spēku karavīriem - ap 20 000 cilvēku, ieskaitot virspavēlnieku un Napoleona I znotu ģenerāli Šarlu Leklērku. 1802.gadā epidēmijas pārbiedētie franči izveda karaspēku no kolonijām, bet Napoleons I radikāli pārskatīja attieksmi pret kolonijām. Tādēļ franči paši piedāvāja amerikāņiem nopirkt Luiziānu un vēl dažas kolonijas Kanādā par 15 miljoniem ASV dolāru.
1960.gadā Jaunorleānā uzbūvēja „Superdome,” kas nu kļuva par lielāko celtni ar neatbalstītu kupolu pasaulē, tā pārspējot antīko Pantenonu.

Aplūkojamie objekti.
5 universitātes. Tjulana univesitāte (1834.g.).
Mākslas muzejs.
Vēstures muzejs.
Zooloģiskais dārzs.
Operteātris.

Saites.
Luiziānas pavalsts.