Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kugitanga alas

Kugitang - "Šauro aizu kalns." 
Пещеры Кугитанга - krievu val.

Karsta alas Kapkutana (Кап-Кутан), Hašmoika (Хашм-Ойик), Starpala (Промежуточная), Tašjuraka (Таш-Юрак), Ģeofiziskā (Геофизическая) u.c. Turkmēnijā Kugitanga kalnā.

Nokļūšana. No Turkmēnijas pues ar autotransportu no Kerkas (Керк) caur Čaršangai (Чаршанг), Karļukai (Карлюк - šeit beidzas asfalts) līdz Svina raktuvēm (Свинцового Рудник) un Hodžakai (Ходжак - pussagruvis ciems ar 4 ģimenēm). Tālāk kājām ar pavadoni uz AZ-A  jāiet 6 km līdz kalna pakājei (līdz šai vietai vēl var atbraukt ar auto). Tad takas šķiras uz dažādām Kapkutanas ieejām. Pēc Bulakdara (Булак-Дар) kanjona sākas Bezvārda (Безымянная) un Tālā (Дальняя) alas. Pirms nolaišanās kanjonā labas redzamības apstākļos ceļotājiem paveras lielisks skats uz Amudarjas upi, pirms kuras atrodas Čaršanga, bet aiz tās - Afganistāna.
No Uzbekijas puses no Samarkandas un Karšas (Карш) ar auto caur Lehkanabadu jābrauc uz dienvidiem līdz Šurabai (Шураб - te beidzas asfalts). Jāiet pa kalnu ceļu pāri Turkmēnijas robežai. Šis ir vilinošs ceļš, jo pie viena ļauj apmeklēt arī Kugitangas plato (dinozauru pēdas), tomēr saistīts ar zināmām briesmām, jo tikai austrumu mentalitātes pazinējs  spēs pārvest ceļiniekus pāri robežai.

Atklāšana un izpēte. Pazīstamas vēl kopš antīkajiem laikiem, daudzu leģendu apvītas.
Visvairāk aprakstīta ir Kapkutanas ala, kas nosaukta par "Sapņa alu."
Tašjurakas alu atklājis turkmēņu ģeologs no Ašhabadas - Sultāns Jalkalovs (Султан Ялкапов). XX gs. alas apmeklējušie to atzīst par visskaistāko. 
XX gs. 70.gados šīs alas tika pārveidotas par raktuvēm "Памиркварцсамоцветов," desmitgažu izstrādes laikā daudzi unikāli alu rajoni tika praktiski iznīcināti. Pēc tā S.Jalkalovs aizbēra viņa atklāto alu ieejas, vēl shēmās neiezīmēto alu ieejas un atstādinajās no to izpētes (Мальцев В. "Пещера мечты, пещера судьбы", М., Астрель, 1997.g.). Pateicoties viņa pašupurēšanai, daudzas no alām saglabāja savu unikalitāti līdz mūsdienām. 
Aizbērtās alu ieejas ilgus gadus meklēja "Памиркварцсамоцвет" pārstāvji un ar tiem sadarbojošies speleologi, arī neatkarīgi meklētāji. Patlaban vairākas no alām, piemēram, Kapkutāna (Кап-Кутан) alu apmeklē tūristi un speleologi, kopējais alu (Кап-Кутан Главный un Промежуточный) garums ir ap 60 km. Kapkutanā pabijuši arī "Kosmopoisk" pārstāvji.

Saites.
Turkmēnija.
Alas un grotas.