Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sulavesa, Sulavesas sala

Sulawesi, Celebesa.
Sala Lielo Zunda salu grupā, Indonēzijā.

Gleznainā un kontrastiem bagātā Sulavesa slēpj sevī mistisku kalnu zemi, kuras iemītnieki arsavām buļļu ragu mājām, kapenēm, kultiem, tradīcijām un ceremonijām sniedz ieskatu viņu unikālajā dzīvē pēc nāves.

Platība - ap 170 000 kvkm.
Iedzīvotāji - 8 500 000 (1971.g.), blīvāk apdzīvota ZA un DR daļa.
      Bugi - 3 900 000 (1978.g.), dzīvo Sulavesas salas DR.
      Toradži.

Lielākās pilsētas - Udžungpandanga, Venanga.

Ģeogrāfija. Krasta līnija izrobota. 4 lielas pussalas.
Kalnaina, augstums līdz 3455 m (Rantekombola).

Vēsture. Sulavesas sala ir viena no moderno cilvēku visagrākajām mītnes vietām. To pierāda līdz šim zināmais vecākais brieža attēlojums (pie viena arī pašlaik otrais vecākais dzīvnieka attēlojums pasaulē) - 2014.gadā salā atrastais 35 400 gadus senais cūkbrieža gleznojums.
Salas mednieki medīja dīvainus un unikālus dzīvniekus, kuri, izolēti attīstījušies, dzīvoja tikai Sulavesas salā. Savdabīgās faunas dēļ Sulavesu nereti dēvē par Indonēzijas Madagaskaru.

Ģeoloģija. Granīti, gneisi, noguluma (kaļķakmeņi) un izvirduma ieži.
Daudz aprimušu vulkānu, ZA daļā atrodas darbīgs vulkāni Klabats (1995 m) un Soputans (1661 m).
Lieākās niķeļa un dzelzsrūdas atradnes Indonēzijā. Iegūst arī akmeņogles, naftu, alvas, svina un vara rūdas, zeltu, sudrabu, dabisko asfaltu, sēru.

Klimats. Ekvatoriāls klimats, gada vidējā temperatūra 25-27oC. 
Nokrišņi 2000-5000 mm gadā.

Hidroloģija. Daudz ezeru (Tovuti, Poso) un upju.

Daba. Laterītās augsnes. Mitrie tropu meži aizņem 52% teritorijas - palmas, dipterokarpi, pandāni, tīkkoki, santalkoki, podokarpi. Arī savannas. kalnos virs 1500 m vjl. skujkoku un platlapu meži.

Zemkopība - rīss, kukurūza, piparkrūmi, kafijkoki, kokospalas.
Zveja, trpangu ieguve.

Aplūkojamie objekti.
Timpusengas ala. Senākie alu zīmējumi pasaulē.

Bulubetujas ala. (Leang Bulu Bettue) Austrāliešu un indonēziešu arheologi veicot izrakumus laika periodā no 2013. līdz 2015.gadam, atrada lielu skaitu artefaktu, kuru iespējamais vecums ir no 22 000 līdz 30 000 gadiem. Atradumu vidū bija no babirusa ilkņu zobiem veidotas diska formas krelles un no oposumiem līdzīga somaiņu kārtas dzīvnieka, kuskuslāča, pirkstu kauliem izgatavoti piekariņi. 

Danau Tempe ezers. Putnu kolonijas, peldošas mājas un ciemati.
Tana Toraja reģions. Vulkānu ieskauts, mistiska pēcnāves valstība.

Toradžu cilts ciemi. Ļoti savdabīgas kapenes, apbedījuma kulti, tradīcijas un īpatnēja buļļu ragu jeb "laivu māju" arhitektūra. Ķēniņu kapenes, alu kapenes, nelaiķu galvaskausi un kauli, iekārtie zārki, kokos un klintīs izgrebtas kapenes, aizgājušo koka statujas, akmens megalīti un mirušo ceremonijas - tas viss liecina par toradžu līdzāspastāvēšanu un sadzīvošanu ar mirušajiem. Pasaulē slavenā toradžu bēru ceremonija ir Sulavesas vizītkarte un centrālais notikums vietējo dzīvē - gatavošanās bērēm prasa vairākus gadus, un tas pulcē ne tikai pašas tautas masas, bet arī lielu skaitu cūku un buļļu, ko toradži upurē par godu aizgājējam.

Rammang-Rammang karsta masīvs. Gleznains kaļķakmens kalnu apvidus ar idilliskiem upes, klinšu un rīsu lauku skatiem, kā arī neparastu dabas veidojumu, ko sauc par "akmens mežu."

Raksti.
Aizvēsturiskā māksla un rotaslietas Indonēzijā liecina par pēdējā leduslaikmetā tur dzīvojošo cilvēku simbolisko domāšanu.
Indonēzijas alu gleznojumu datējums liek pārskatīt priekštatus par mākslas rašanās vietu un laiku.


Saites.
Lielās Zunda salas.
Vollesija.
Sulavesas jūra.