Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Toradži

Sulavesas pamatiedzīvotāji.

Mītnes vieta. Indonēzija, Sulavesi salas plakankalne.

Mitoloģija. Toradži sevi uzskata par „zvaigžņu bērniem.” Viņi sevi sauc par Laseo („zvaigžņu kunga”) bērniem. Laseo ņēmis par sievu toradžu sievieti. Viņu tālie senči pavisam senos laikos ieradušies no Visuma. Šis apstāklis līdz pat šim laikam izpaužas viņu reliģijā, valodas īpatnībās un pat māju konstrukcijā. Viņu mājas tiek būvētas līdzīgas tiem transporta līdzekļiem, ar kādiem viņu senči ieradās uz Zemes.
Savu reliģiju viņi sauc par manurun di langi – „tas, kas nolaidās no debesīm.” Toradžu sencis – Tamborolangi (arī Laseo) ieradās uz Zemes dzelzs verķī. Šei viņš sev izraudzījās sievu, bet vēlāk ne vienu reizi vien devies uz savu debesu dzimteni. Reiz viņš sadusmojās un izpostīja „debesu trepi.” Pēc kāda laika viņam sagribējās apmeklēt Zemi, un viņš tad ieradās ar savu debesu māju, nolaidās Ullina kalnos, netālu no Rantepao. Tādējādi toradžu mājas kļuva par Tamborolangi zvaigžņu kuģa kopijām, ar kuru tas ieradās no Plejādēm.
Beigu beigās viņa tauta aizgājusi no Pamonas un dibinājusi vadoņu dzimtu Vaibinta Luvu. 

Tradīcijas.
Līķu attīrīšanas rituāls. Notiek katru gadu. Līķi tiek izrakti, nomazgāti, pārģērbti un ar tiem dzīvie fotografējas.

Toradžu cilts ciemi. Ļoti savdabīgas kapenes, apbedījuma kulti, tradīcijas un īpatnēja buļļu ragu jeb "laivu māju" arhitektūra. Ķēniņu kapenes, alu kapenes, nelaiķu galvaskausi un kauli, iekārtie zārki, kokos un klintīs izgrebtas kapenes, aizgājušo koka statujas, akmens megalīti un mirušo ceremonijas - tas viss liecina par toradžu līdzāspastāvēšanu un sadzīvošanu ar mirušajiem. Pasaulē slavenā toradžu bēru ceremonija ir Sulavesas vizītkarte un centrālais notikums vietējo dzīvē - gatavošanās bērēm prasa vairākus gadus, un tas pulcē ne tikai pašas tautas masas, bet arī lielu skaitu cūku un buļļu, ko toradži upurē par godu aizgājējam.

Saites.
Sulavesas sala.