Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Saulriets Svitenē ar NLO?

Reizi pa reizītei mūsu lasītāji atsūta Mazajam Zaļajam kādu neparastu notikuma aprakstu vai jocīgu foto. Šoreiz interesantu fotogrāfiju mums atsūtījusi Inese Sudare. Viņa Bauskas rajona Svitenē, pašā leišmalē, fotografējusi saulrietu, veicot vairākus fotouzņēmumus ar Samsunga tālruņa Galaxy S5 fotokameru. Pēcāk, aplūkojot bildes, Inese četrās no tām pamanījusi apaļu papildus objektu - fotografēšanas brīdī tāds nav bijis redzams. 

Ineses atsūtītie attēli:

1.solis. Kā parasts šādos gadījumos, bildes parādījām mūsu speciālistam, kas labi velk dažādos datorgrafikas jautājumos. Arnis Rugājs mums atbildēja tā:

"Jā, izskatās, ka nekādu manipulāciju nav. Bet bildējot pret sauli, var visādus lēcu iekšējās atstarošanās efektus dabūt. Tas, ka bliku loku centri atrodas vienā līnijā ar Saules centru, tikai apstiprina to. Nedaudz mulsina tie 5 gaišie punktiņi, bet arī tie var būt gan no lēcas, gan kompresijas gļukiem."

Secinājums no 1.soļa. Kā jau tas bija gaidāms, ar bildēm nekas tāds nav darīts, lai kādu apmānītu vai iestāstītu ko tādu, kas nemaz nav bijis. Šī ir obligāta darbība, jo, lai gan pārsvarā jau tā nemānās, tomēr senatnē mums ir bijis gadījums, kad ieskapēja ar nolūku safabricētas bildes.

2.solis. Nosūtījam bildes profesionālam fotogrāfam Artūram Kondrātam, kas visai pārliecināti mistērijā vainoja atspīdumus no tilta gaismēkļiem. Viņš mums piedāvā divas bildes ar šādiem optiskas dabas apmāņiem, ko dēvē par "flēriem."

1.flērs. https://photo.stackexchange.com/questions/112697/what-explains-a-lens-flare-streak-on-only-one-side-of-light-source

2.flērs.

Secinājums no 2.soļa. Nu ko, no šī bildēm un arī kopējās pieredzes droši var vienīgi apgalvot to, ka saulrieti (arī saullēkti) ir parādības, kas fotogrāfijās rada visai lielu optisko māņu risku. Tomēr, abās piestādītajās fotogrāfijās ir labi redzams "stars" jeb koncentrēts gaismas kūlis no saules, kāda nav mums atsūtītajās Svitenes saulrieta fotogrāfijās. Respektīvi,šādu iespēju liekam aiz auss, tomēr ilnībā tā nepārliecina.

3.solis. Ar astronomijas programmu pārbaudījām, ka tai laikā un tai vietā neatrodas nekāds dabisks astronomisks objekts, piemēram, Venēra vai Mēness. Nekā tāda no debesu ķermeņiem šai vietā tobrīd nebija.

Objektu izskats. Apaļie objekti pavisam droši neizsauktu mūsu interesi un mēs tos patiesi varētu norakstīt uz saulrieta izraisītām gaismas spēlēm, ja ne vien objektu neparastais izskats, tos palielinot.

Redzams, ka objekts ir sfērisks. Īpaši neparastas ir uz objekta redzamās "pumpiņas" - skaitā no 4 līdz 6 dažādos attēlos dažādās pozīcijas. Un pavisam interesanta ir pumpiņa 4.attēlā apmēram uz plkst.1:00. Tā atrodas jau it kā aiz sfēras ekvatora - otrā pusē, bet. tā kā vērsta uz āru, tās virsotne saredzama vēl no šīs puses. Tas, iespējams, liecina, ka objekts nav vienklārši gaismas spēles izraisīts pleķis, bet gan reāls trīsdimensiju objekts, t.i. - telpisks.

Šeit 4.izgrieztā objekta zīmējumu!

Aura ap objektiem. Tāpat interesi izraisa, iespējams, jonizētie gaisa slāņi ap objektu. 

Fizikāli NLO raksturo ārkārtīgi lielas elektromagnētiskās enerģijas klātbūtne nelielā tilpuma vienībā. Līdz ar to šādi objekti spēcīgi staro elektromagnētiski - klasiski ir Kontaktu apraksti, kad šī NLO fenomena pavadošā starojuma ietekmē nojūk elektroniskas ierīces, apstājas automašīnu iekšdedzes dzinēji. Līdz ar to Mazais Zaļais pieņem, ka šāds starojums varētu izmainīt arī gaisa slāņus ap NLO objektiem, kas šai gadījumā tapuši vizuāli redzami fotogrāfijā saules rieta staros. No šejienes arī skaidrojums iepriekš datorgrafiķa A.Rugāja pamatotajai piezīmei, ka "bliku loku centri atrodas vienā līnijā ar Saules centru." 
Iespējams, šī NLO aura ir ziemeļblāzmai līdzīga parādība, kad atmosfēras augšējo slāņu (jonosfēras) spīdēšana rodas, gaisa molekulām saduroties ar Saules vēja (hēlija un ūdeņraža jonu plūsma) daļiņām. Iespējams, līdzīgu efektu šeit izraisījis "mūsu" NLO jaudīgais elektromagnētiskais starojums.

Ko redz acs un ko "redz" fotomatrica? Saskaņā ar Ineses teikto, viņa nav redzējusi nekādu neparastu objektu/parādību gaisā fotografēšanas brīdī. Nu ko, ņemot vērā mums neizprasto (varbūt pat neizprotamo!) NLO dabu, šāda situācija ir klasiska. Redzams NLO neparādās fotogrāfijā un otrādi - NLO parādās tādās bildēs, kur viņa it kā nav bijis. Dažādi var traktēt šo paradoksu - gan kā pierādījumu NLO neesamībai, gan arī tieši otrādi.
Bez tam, vēlreiz jāpasvītro NLO fenomena neizprotamā un fizikāli pretrunīgā daba. Arī izcilais zviedru filozofs K.Jungs savā revolucionārajā 1958.gada darbā „Lidojošie šķīvīši: modernais mīts par novērotām lietām debesīs." (Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies) norāda uz to, ka NLO fenomens var nebūt arī gluži fiziska rakstura (uzskatīja, ka 99% gadījumu NLO ir "garīgās realitātes produkts"), kamdēļ ir visai apgrūtināta tā izskaidrošana. Ja ņem vērā šādu problēmas pusi, tad diezgan bezjēdzīgi ir kaut ko apgalvot pilnīgi droši.
Šīs fotogrāfijas aktualizē jautājumu par to starpību, ko fiksē anatomiski-bioloģiska acs, un ko fiksē tehniskas aparatūras. Jāatzīst, Aliens.lv nav ne mazākās nojēgas par šo tēmu, taču droši vien, ka pasaulē par to ir aizdomājušies. Labprāt šeit apspriedīsim šo lietu ar interesentiem.

Secinājums. Ņemot vērā neparasto objektu izskatu, mums liekas visai iespējams, ka nofotografēts tiešām varētu būt NLO. 

Aliens.lv izsaka pateicību Inesei Sudarei par iesūtītajām interesantajām bildēm.