Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Dzimums

Dzimums ir tās morfoloģiskās struktūras (dzimumorgāni), fizioloģiskās funkcijas (pārošanās, sekss) un psihes īpašības (mīlestība), kuras nodrošina pēcteču radīšanu (vairošanos, reprodukciju), realizējot paaudžu nepārtrauktību. Cilvēka dzimuma funkcijās ietilpst iedzimtības informācijas nodošana no paaudzes uz paaudzi un mazuļu izdzīvošanas un apmācīšanas nodrošināšana. Nepārmantojas pazīmes, bet informācija par tām. Tātad pazīmei dzimums, līdzīgi kā jebkurai cilvēka pazīmei ir noteiktas funkcijas, un tās ir reprodukcijas jeb vairošanās nodrošināšanas funkcijas.

No bioloģiskā viedokļa, t.i., spējas radīt pēcnācējus cilvēku sugas indivīdiem (arī citiem augstākajiem dzīvniekiem), ir tikai divu dzimumu - vīrišķā un sievišķā dzimumkontaktā. No dzimumspējas viedokļa minētās homoseksualitāti un biseksualitāti var pieskaitīt dzimuma normai, bet no reproduktīvā viedokļa tās ir novirzes, jo nerealizē reproduktīvo vajadzību. Medicīnā ir uzskaitītas vismaz 15 dažādu cēloņu izraisītas anatomiskas un funkcionālas novirzes no normāla dzimuma. 

Pamatīgu sajukumu šajā jautājumā rada bioloģiskā dzimuma, kas nosaukts par "dzimumu" un sociālā dzimuma nosaukt par "dzimti," kas ir gramatikas termins, ieviešana cilvēka dzimumu aprakstīšanā.

Dzimuma priekšstata izkropļošana. “Lielā restarta” nākotnes pasaules neatņemama daļa ir dženderisma (sociālo dzimumu) ideoloģija, kas atbalsta ANO ilgtspējīgas pasaules programmu, kuras 14.punktā varam lasīt, ka “patlaban galvenā problēma ir gender nevienlīdzība.” ANO ir apņēmusies rūpēties, “lai tiktu ievērojami palielināts finansējums pasākumiem, kas palīdzēs novērst gender atšķirības.” Ar to netiek saprastas tikai dabisko dzimumu - vīrieša un sievietes - atšķirības, bet arī mākslīgi konstruētie “sociālie dzimumi.”
Piemēram, Bērklija universitātes darbinieces Džūditas Batleres darbos (īpaši grāmatā "Dzimtes nemiers: feminisms un identitātes graušana") pausts viedoklis, ka feminisms pieļāvis kļūdu iedalot cilvēci vīriešos un sievietēs. Gan vīrišķais, gan sievišķais esot "kultūras diktēti iepriekšpieņēmumi" un patiesībā ir tikai "atkārtota sociāla uzvedība" nevis "pirmēja realitāte."

Raksti.
Dr.biol. Jēkabs Raipulis. Cilvēka dzimums no bio-psiho-sociālā aspekta.

Saites.
Dzimummaiņas operācijas.