Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kalcijs

Calcium.
Calx, calcis - "kaļķi," "kaļķakmens" (latīņu val.).

Ķīmiskais elements,  sudrabbalts, spožs metāls.

Simbols Ca.
Vietas numurs - 20.
Atomsvars - 40,08.

Dabā sastopams tikai savienojumos - krītā, marmorā, ģipsī u.c.

Vēsture. Vācu ķīmiķis R.V.Bunzens 1841.gadā izgudrojis ogles-cinka galvanisko elementu - Bunzena galvanisko elementu. To izmantojot, ieguvis vairākus metālus - arī kalciju.

Plaši lieto celtniecībā, metalurģijā, lauksaimniecībā (mēslojums).

Bioķīmijā. Viena no nozīmīgākajām minerālvielām, kas nepieciešama cilvēka organisma normālai funkcionēšanai. Kalcijs nodršina kaulu, zobu, matu, nagu un sejas ādas veselību. Tam ir būtiska loma šūnu un ekstracelulārā šķidruma apmaiņā, asinsrecē un regulāras sirdsdarbības nodrošināšanā, kā arī hormonālāsdarbības regulēšanā. Kalcija joni ir nepieciešami arī nervu impulsu pārvadē. Kalcijs nepieciešams gan augošam, gan pieaugušam, gan arī nvecojošam cilvēka organismam.
Pieaugušam cilvēkam vidēji organismā ir apmēram 1-2 kg kalcija. 99% kalcija organismā atrodas skeletā fosfāta sāļu veidā, bet 1% atrodas asinīs, muskuļos un starpšūnu šķidrumā.
Rekomendētā deva vidēji ir 1000 mg/dienā. Deva atšķiras dažādu vecuma grupu cilvēkiem: cilvēkiem pēc 50 g vecuma - 1200 mg/dienā, pēc 70 g. vecuma - 1300 mg/dienā.
Kalcija uzsūkšana organismā. Lai tas organismā tiktu izmantots jeb uzsūkts, vienlaicīgi jāuzņem arī D3 vitamīns.,kas nodrošina 80-90% kalcija uzsūkšanos. D vitamīns, ko uzņemam no saules un ar uzturu, sākotnēji ir neaktīvā formā, bet parathormona ietekmē tas aktivizējas nierēs un aknās. Brīdī, kad ķermenī samazinās kalcija līmenis, ceļas parathormona līmenis, kas aktivizē D3 vitamīnu, tādā veidā veicinot kalcija uzsūkšanos. Tādai kalcija un D3 vitamīna mijiedarbībai ir noteicošā loma pienācīga kaulu blīvuma uzturēšanā. Tātad kalcija normālai uzņemšanai nepieciešams atbilstošs D3 vitamīna līmenis.

Bagātīgākie kalcija avoti. Galvenokārt piena produkti - piens, kefīrs, biezpiens, jogurts, siers; arī auzu pārslas, pupiņas, lazdu rieksti, mandeles, sezama sēklas, zaļumi, brokoļi, burkāni, kāposti, lasis, sardīnes.

Savienojumi.
      Kalcija karbīds.
CaC2.

Saites.
Ķīmiskie elementi.
Kauli.