Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Rases

Race (franču val.) un razza (itāļu val.).
Termins, kas apzīmē dzīvnieku un augu pasugas.

Cilvēku rases ir vēsturiski bioloģiski izveidojušās cilvēku grupas, kurām ir kopīga izcelšanās un kopīgas iedzimtas pazīmes - maznozīmīgas ārējās fiziskās īpatnības: ādas, acu, matu krāsa, galvas forma, augums u.c.

Taču galvenās cilvēka fiziskā veidojuma pazīmes (skeleta, muskuļu, smadzeņu uzbūve) ir gandrīz vienādas visu rasu cilvēkiem, un visa cilvēce veido vienu bioloģisku sugu - Homo.

3 galvenās cilvēces rases:
    -  lielā eiropeīdā rase (baltā);
             Etiopijas rase - pārejforma starp lielo ekvatoriālo un lielo eiropeīdo rasi;
    -  lielā ekvatoriālā rase (melnā);
             bušmeņu rase;
    -  mongoloīdā rase (dzeltenā).

Aprakstīts jau vairāk kā 100 lokālo antropoloģisko kompleksu, kuri veido vairāk kā 30 rasu grupējumus.

No bioloģiskā viedokļa var teikt, ka rases veidojas no vairākām līdzīgām populācijām, kam ir kopēja veidošanās teritorija un kopējs pazīmju komplekss, kas izveidojies dabiskās atlases ceļā kā adaptācija noteiktiem vides apstākļiem un eksistē kā atklāta sistēma. Tas raksturo rasi kā adaptīvo tipu kopumu.
Jo tālāk viena no otras dzīvo cilvēku grupas, jo vairāk atšķiras teritoriju vides apstākļi, jo lielākas ir populāciju atšķirības pēc vairākām pazīmēm. Tās ir iedzimtas un izplatītas savos ģeogrāfiskajos areālos. Šīs atšķirības sauc par rasu pazīmēm. Visvieglāk pamanāmas ir morfoloģiskās pazīmes, jo tās ir labi redzamas ārējā izskatā. 

Cilvēku pirmdzimtene bijusi viena, kopēja - Āfrika, bet ļoti sen no tās izceļoja H.Sapiens senči un izveidoja divus rases veidošanās pirmatnējos centrus.
Rietumcentrs apvieno dienvidu un centrālo Eiropu, Tuvos Austrumus, Kaukāzu un Ziemeļāfriku. Šeit notika australoīdu veidošanās process. Eiropeīdu pazīmju komplekss izveidojās teritorijās uz ziemeļiem no rietumcentra. Dažas grupas migrēja atpakaļ uz dienvidiem, izspiežot vietējos iedzīvotājus vai daļēji tos asimilējot. Tā veidojās negroīdu rase, no bioloģiskā viedokļa tā ir visjaunākā. Australoīdu pazīmes izkaisītas dienvidustrumu virzienā, labi saskatāmas Indijas dienvidos, bet tīrākā veidā saglabājušās Austrālijā.

Pētniecība. Vācu zoologs, anatoms un antropologs J.F.Blūmenbahs pētījis cilvēku rasu veidošanos un to klasifikāciju.
Dmitrijs Anučins savā disertācijā rakstījis par cilvēku galvaskausu anomālijām, salīdzinot gan dažādos laikos dzīvojušos cilvēkus, gan dažādu rasu pārstāvjus, bet vēl vēlāk viņš rakstīja par amuletiem, izgatavotiem no cilvēku galvaskausiem.

Sociāli vēsturiskās attīstības gaitā notika un notiek rasu sajaukšanās, rasu pazīmju maiņa. Amerikāņi ir centušies rast risinājumu - censties izveidot tautu, kas sastāv no dažādām rasēm, un pietiekoši skaidrs, ka šis mēģinājums ir izgāzies.

Rasu tipi, rasu pazīmes, kā arī rasu izplatība pirms eiropiešu kolonizācijas paradīta Latvijas Dabas muzeja antropoloģijas ekspozīcijas daļā "Rases."

Rasu termina apšaubīšana. Saskaņā ar kultūrmarksistu veikto kultūrdekonstrukciju rases esot tikai "kultūras diktēti iepriekšpieņēmumi" un patiesībā ir tikai "atkārtota sociāla uzvedība" nevis "pirmēja realitāte."

Darbi.
Francs Boāss. "Rase, valoda un kultūra," 1940.g.
Francs Boāss. "Rase un demokrātiskā sabiedrība," 1946.g.

Raksti.
Cilvēces dažādība: kas ir rases?

Saites.
Rasisms un rasisti.
Antropoloģija un antropologi.