Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Tīģeri

Sistemātika. Pieder panteru apakšdzimtai.

Senajā Grieķijā tīģeris bijis leģendām apvīts dzīvnieks. Par šo dzīvnieku grieķi uzzināja no Indijas kultūras, kas dažiem grieķu vēsturniekiem bija šķitusi interesanta. Kāds grieķu ceļotājs rakstīja „Radījums, kam ir dažādi nosaukumi gan Indijā, gan Grieķijā, es domāju, ir tīģeris. Tam piedēvē trīs rindas zobu uz katra žokļa un dzelkšņus uz tā astes. Tas viss, manuprāt, ir izdomājums, ko indieši izplatījuši aiz pārmērīgajām bailēm no šī zvēra.”
Šie dzīvnieki dzīvoja austrumāzijā un esot izskatījušie pēc lauvām gan to izskatā, gan uzvedībā, taču ar sarkanīgāku kažoku. Klīda leģenda, ka šiem dzīvniekiem ir aste kā skorpioniem. tam par pamatu varēja būt melnie apļi uz tīģera astes. Tika stāstīts, ka viņi ir arī ļoti, ļoti nikni un nežēlīgi – tie varēja pakampt pieaugušu vīrieti no ciemata un ievilkt džungļos – pēc tam upuri vairs nekad netika redzēti.
Lai gan tīģeri bija zināmi jau senajā Romā, kur tos rādīja cirkā, taču eiropieši vēl ilgi nevarēja mežonīgos zvērus skatīt vaigā. Viduslaikos esot radušies stāsti ar pamatīgu fantastikas piegaršu – piemēram, ka mednieki nozaguši tīģeru mazuļus, bet pēc tam tīģeri dzinušies tiem pakaļ; lai apstādinātu tīģerus, esot bijis jāmet kāds spogulis vai cits priekšmets ar spīdīgu virsmu, lai tīģeri apstātos, apbrīnot savu atspulgu, taču mednieki netīšām spoguļa vietā aizmetuši tīģerēnu un ar to medības beigušās.
Tīģeri bija slaveni arī sava ātruma dēļ. Tā radies arī to nosaukums – persiešu valodā ar vārdu „tīģeris” apzīmē bultu.

Ķīniešu medicīnā uzskata, ka tīģeru kauli noderot artrīta un citu locītavu slimību ārstēšanai, tos izmanto arī kā universālu ārstēšanas līdzekli. Tradicionālā ķīniešu medicīna vēl arī uzskata, ka tīģera acu lietošana uzturā ārstē epilepsiju.

Bengālijas tīģeri. Bengālijas tīģeri atrodas Jaldaparas rezervātā Indijā.
Sundarbani Dabas parks. Netālu no Kalkutas. Te dzīvo Bengālijas tīģeri. Apmēram 10 000 km2 liela teritorija ar vislielāko mangrovju mežu sistēmu pasaulē.
Lielākā Bengālijas tīģeru populācija mūsdienās sastopama Kāziringa Valsts dabas parkā Asamā (Indija).

Kaspijas tīģeri. Panthera tigris virgata. Mitinājās Centrālāzijā. Līdz 20.gadsimta 60.gadiem šie tīģeri mitinājās teritorijā, kas stiepās no mūsdienu Turcijas, cauri Centrālāzijai, ieskaitot Irāku un Irānu, līdz pat Ķīnas ziemeļrietumu daļai. Kaspijas tīģeri bija milzīgi. Pieaudzis sugas pārstāvis svēra vairāk nekā 135 kg, un to garums sasniedza 3 m.

Amūras tīģeri. Vientuļnieks Sibīrijas jeb Amūras tīģeris mitinās dziļi Sibīrijas sirdī, Tālo Austrumu bērzu mežos. Šie majestātiskie plēsēji, kas ir lielāki par lauvām, var izaugt līdz trīs metrus gari, un tēviņu svars sasniedz pat 300 kilogramu.
Sibīrijas tīģeri bieži uzturas vienatnē un medībās dodas nakts laikā. Savu kažoku tie izmanto kā lielisku maskēšanās līdzekli. Turklāt katra tīģera kažoka strīpas ir atšķirīgas, gluži tāpat kā cilvēku pirkstu nospiedumi, kas ikvienam no mums ir unikāli.
Diemžēl plēsēju dabiskā biotopa izzušana un malumedniecība dzīvnieku krāšņā kažoka dēļ ir būtiski samazinājusi šo tīģeru skaitu, un savvaļā ir palikuši tikai 480 līdz 540 skaistie kaķi. Lai gan viņi nebaidās no sala, arī dziļais sniegs ierobežo to pārvietošanos un vairošanos.
Svarīgi, ka gan Krievija, gan Ķīna aktīvi īsteno tīģeru aizsardzības programmas, lai nodrošinātu apdraudētās sugas izdzīvošanu abās valstīs.
Dersu Ūzala - amba. Dzīvo Krievijas Tālajos Austrumos, aplūkojami "Leoparda zemes" valsts dabas parkā. 

Tīģeru kontrabanda. Nelegāla tīģeru tirdzniecība ir īpaši ienesīgs bizness - tīģera mazuļa cena ir aptuveni astoņi tūkstoši dolāru, melnajā tirgū miruša tīģera vērtība svārstās no 50 līdz 60 tūkstošiem dolāru. Lielā kaķa acs vērtība vien ir ap 200 dolāriem. Tās iegādājas cilvēki, kas, ticot tradicionālajai ķīniešu medicīnai, uzskata, ka acu lietošana uzturā ārstē epilepsiju.
Pēdējos 100 gados malumedniecība ir izraisījusi 97% tīģeru savvaļas populācijas samazināšanos.

Tīģeri kino. XX gadsimta vidus padomju kinematogrāfa ražojumos "Bīstamās takas," "Tīģeru dresētāja" un "Svītraino reiss," kur piedalījies Rīgas zoodārzā dzimušais cirka tīģeris Puršs.

Aplūkojamie objekti.
"Leoparda zeme." Valsts dabas parks Krievijas Tālajos Austrumos, kur var redzēt Amūras tīģerus.
Rantambores Valsts dabas parks. Indija, Radžastāna. Te var aplūkot un fotografēt tīģerus. 

Raksti.
Lielo kaķu atgriešanās: zinātnieki plāno Centrālāzijā reintroducēt izmirušajiem Kaspijas tīģeriem analogu sugu.

Saites.
Panteru apakšdzimta.