Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Vanagi, piekūni, vanagu dzimta

Plēsīgs putns ar vispašāko izplatības areālu, jo vienīgā ledus brīvā zona, kur nemājo vanagi, ir Jaunzēlande. Piekūni ir ātrākās dzīvās būtnes pasaulē. Aprēķināts, ka pikējošā lidojumā tie var sasniegt 322 km/st. ātrumu.

Vanagu dzimtā ir 3 ērgļu ģintis:
      Aguila.
      Haliaeetus.
      Circaetus.


Vēsture. Vanaga attēlu uz akmens plāksnēm zīmēja Afanasjevskas kultūrai piederīgie, kas laikā no III g.tk.pmē. līdz II g.tk.pmē. darbojās Dienvidsibīrijā - Jeņisejas augštecē un Altajā.
Parasti plēsīgā putna – ērgļa vai vanaga atveidi sastopami arī Seno Austrumu civilizāciju mitoloģijā kā dievu un valdnieku atribūti, kas simbolizējuši to varu virs zemes.
Senēģiptiešu mitoloģijā Horu mēdza attēlot kā cilvēku ar vanaga galvu vai arī kā Saules disku ar vanaga spārniem. Tādēļ šo putnu senēģiptieši turēja par svētu un pielūdza. Sakārā izveidoja milzīgas katakombas, kurās glabāja vanagu mūmijas.
Jau vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras mongoļi, ķīnieši, korejieši, persieši un Tuvo Austrumu iedzīvotāji vanagus izmantoja medībās.
Senie ēģiptieši vanagus mumificēja. Vanagu mūmijas uzietas Tuneldžabelā (Senā Ēģipte), arī 2011.gadā arheologi atrada veselus 8 miljoni kucēnu un suņu mūmijas (92%) Sakārā Anubisa katakombās, kur tika uzietas arī vanagu mūmijas.

Vistvanagi. Rīgā putnu vērotāji konstatējuši ap 40 šo vanagu sugu - parkos un kapsētās.

Kukaiņu piekūns. Falco vespertinus

Vanagu rekordi.
Ātrākais putns gaisā. Lielais piekūns pikēšanas laikā sasniedz 322 km/st.
Labākā redze. Lielais piekūns 8 km attālumā var pamanīt balodi.

Saites.
Putnu kārta.