Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Svazijas raganām noteikts lidojuma augstuma limits - 150 metri

Svazijas, - nelielās Dienvidāfrikas Republikas robežvalstiņas - raganām, ja tās gribēs doties mežonīgā jājienā pa gaisu uz slotas, tagad jārēķinās ar valsts noteiktiem lidojuma augstuma ierobežojumiem. Raganas, ziņo Svazijas "The Star," kuras pieķers lidojam augstāk par 150 metriem virs zemes, tiks arestētas un sodītas ar naudas sodu aptuveni 55 000 dolāru apjomā.

Atbildot uz "The Star" jautājumiem par valsts aviācijas likumdošanu, kas tika uzdoti saistībā ar nesen arestēto privātdetektīvu, kurš sava izpētes objekta izspiegošanai bija izmantojis ar videokameru aprīkotu minihelikopteru, Svazijas Civilās aviācijas pārvaldes mārketinga un korporatīvo attiecību direktors Sabelo Dlamini cita starpā laikrakstam teica: "Ragana, lidojot uz slotas, nedrīkst pārsniegt 150 metru robežu."

Žurnālists, kas gatavoja attiecīgo materiālu, atzīst, ka neesot bijis pārliecināts vai teiktais domāts nopietni, taču raganas Svazijā joprojām uzlūko kā blakus esošus, ikdienā šķietami parastus, bet pārdabiskām spējām apveltītus cilvēkus, kas, izmantojot melno maģiju, slepeni spēj nodarīt ļaunumu apkārtējiem.

Piemēram, gadījumos, kad cilvēks saslimst, svazi visbiežāk uzskatot, ka vainīgs ir nevis kāds dabīgs slimības izraisītājs, bet raganas uzlikts lāsts. Palīdzību tad, kā likums, dodas meklēt nevis uz ambulanci, bet pie tuvējā dziednieka.

Pavisam nesen, šī gada aprīlī kāds vīrs no Mambanes tiesā norādīja, ka nogalinājis savu tanti, jo tā esot bijusi ragana, par ko liecinājis melns apmetnis, kas atradies tās mājās.

Daļēji tieši raganu dēļ esot izgāzies arī nesenais mēģinājums ar vīriešu apgraizīšanas kampaņas palīdzību mazināt HIV/AIDS izplatību. Svazi tic, ka cilvēka ķermeņa daļas var izmantot, lai tam nodarītu kaitējumu. "Daļa vīriešu baidījās, ka nogrieztā priekšādiņa var nonākt nepareizās rokās un tikt izmantota nezināmiem nolūkiem," - veselības ministrs Benedikts Ksaba pastāstīja Svazijas "The Times."

Tāpat ir zināms, ka no cilvēku ķermeņu daļām izgatavotas "spēcinošas mikstūras" lieto kriminālnoziedznieki. Zīmīgi, ka par "rituālām" dēvētas slepkavības, kuru upuri, parasti bērni vai veci cilvēki, tiek atrasti ar trūkstošām ķermeņa daļām, Svazijā regulāri notiek pirms vispārējām vēlēšanām.

Tomēr, kā norāda atheismafrica.wordpress.com, esot maz ticami, ka Svazijas raganas lidošanai izmantojot slotas. Svazu slotas ir īsas, kopā sasietas žagaru buntes, kurām nav kātu. Vietējās raganas tās izmantojot, lai apslacītu ar kādiem burvju maisījumiem mājlopus, taču ne kā pārvietošanās līdzekļus.

Tas gan nenozīmē, ka Āfrikas dienvidu valstīs netic raganu spējai pārvietoties pa gaisu. Piemēram Zimbabvē, kur buršana ir aizliegta ar likumu, 2009.gadā kādā tiesas sēdē tika izskatīta lieta pret kādu 21 gadus vecu sievieti, kas pēc pašas apstiprinājuma, kopā ar vīratēvu un tanti pītā grozā bija atlidojusi no 120 km attālas vietas, lai nogalinātu savu svaini. Sievieti kailu, ārā pie svaiņa mājas bija pamanījuši kaimiņi. Tiesā pieaicinātais eksperts - Zimbabves Nacionālās tradicionālo dziednieku asociācijas viceprezidents Sekuru Nelsons Jambaja liecināja: "Cik man zināms, ja sieviete ir teikusi, ka viņa atlidojusi no Murehvas grozā, tad viņa ir ragana. Raganas tā dara bieži un ir zināms, ka tās naktīs ceļo kailas." "Nakts laikā savu tumšo darbu veikšanai raganas var aizlidot līdz pat Dienvidāfrikai un, izpildījušas uzdevumu, atgriezties atpakaļ. Daži cilvēki savu māju un ģimeņu aizsardzībai pielieto maģiju un tādos gadījumos raganas un burvji kļūst bezspēcīgi un tos nereti atklāj."

Attēls: atheismafrica.wordpress.com

Avoti:
atheismafrica.wordpress.com
afrik-news.com

Pirmo reizi publicēts 17.06.2013.