Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Uz kosmisko aparātu 'New Horizons', pirms tas pamet Saules sistēmu, vēlas nosūtīt vēstījumu citplanētiešiem

Astronomijas mākslinieka Jona Lomberga izveidotā iniciatīvas grupa vēlas panākt, lai NASA tai atļautu noraidīt uz Plūtona izpētei 2006.gadā nosūtīto zondi tīmekļa lietotāju iesūtītas digitālās fotogrāfijas, kas raksturotu Zemi un tās iedzīvotājus.

Kosmiskais aparāts New Horizons šobrīd atrodas ceļā uz Plūtonu, apmēram 5 miljardu kilometru attālumā no Zemes. Pēc tam, kad, izmantojot uz borta esošos zinātniskos instrumentus, tas būs savācis par bijušo planētu un tās pavadoņiem visu iespējamo informāciju un datus nosūtījis uz Zemi, New Horizons pametīs Saules sistēmu, tāpat, kā to pirms viņa - pirmo reizi cilvēces kosmisko pētījumu vēsturē - 2012.gada augustā izdarīja cita zonde - Voyager 1.

Atšķirībā no Voyager 1, Voyager 2, kā arī Pioneer 10 un Pioneer 11, uz New Horizons neatrodas nekāda, iespējamajiem ārpuszemes civilizāciju pārstāvjiem speciāli paredzēta informācija. Izņemot, protams, pašu aparātu, kā arī divus CD diskus, vienā no kuriem ir ierakstīti 400 000 cilvēku vārdi, bet otrā misijas sagatavotāju ģimenes foto.

Kā 2008.gadā portālam Space.com pastāstīja New Horizons vecākais pētnieks Alans Sterns, NASA ierēdņi, uzsākot darbu pie Plūtona zondes projekta, apsprieduši iespēju, ka aparātā varētu ievietot kādu citplanētiešiem paredzētu vēstījumu, taču viņš to noraidījis. "Mums bija maza komanda un maz naudas un es zināju, ka tas radītu lielu jucekli. Es nevēlējos, lai šī lieta novirzītu projektu no mērķa vai arī, palaiduši aparātu, mēs atklātu, ka esam aizmirsuši izdarīt kaut ko svarīgu. Es gribēju, lai mēs koncentrētos uz savu pamatuzdevumu."

Jonam Lombergam jau ir vērā ņemama pieredze ziņojumu nosūtīšanai citplanētiešiem. Viņš, kurš pats sevi raksturo kā "iespējams, pieredzes bagātāko, šobrīd uz Zemes dzīvojošo kosmisko ziņojumu izgatavotāju," kopā ar Karlu Sagānu un vēl dažiem citiem cilvēkiem ietilpa NASA grupā, kura sagatavoja abos 1977.gadā kosmosā palaistajos Voyager aparātos ievietoto vēstījumu. Tas bija veidots kā zelta disks, kurā iekodēja dažus Zemes un uz tās esošo dzīvības formu attēlus, vispārēju zinātnisko informāciju, kā arī skaņas ierakstus. Ja kādreiz mazie zaļie kaut kur kosmosa tālēs notvers Voyager aparātu, tad viņiem būs iespēja noklausīties gan ANO ģenerālsekretāra un ASV prezidenta uzrunas, gan sveiciena tekstu piecdesmit valodās, gan arī tādas "Zemes skaņas" kā vaļu saucienus, bērna raudas, viļņu krākšanu. Savukārt par cilvēces kultūru un garīgo dzīvi - ja vien viņu ausis spēs uztvert tās pašas frekvences, kādas mūsējās, - tiem vēstīs dažādi klasiskās un tautas mūzikas ieraksti.

Šoreiz Lombergs un viņa domubiedri nolēmuši, ka vēstījumam jātop nevis kā elitāru speciālistu kopdarbam, bet kā sava veida sociālo tīklu produktam. Tās varētu būt fotogrāfijas un citi faili, ko var iesūtīt jebkurš, bet tieši kuri materiāli tiktu iekļauti digitālajā vēstījumā, to noteiktu balsojums tīmeklī. Iniciatīvas grupa sola sākt vākt materiālus tikko saņems atļauju no NASA.

"Līdzīgi kā Voyager ieraksts, arī šis būs ne tikai ziņojums no Zemes, bet arī Zemes ziņojums pašai sev," - Lombergs saka. "Pats tā radīšanas process būs spēcīgs atgādinājums, ka mums visiem, kas atrodamies uz šī "blāvā, zilganā, par Zemi dēvētā punkta," ir kopēja pagātne un nākotne."

Pozitīva ASV Kosmosa izpētes aģentūras lēmuma gadījumā, digitālais vēstījums, izmantojot radio viļņus tiks nosūtīts uz New Horizons zondes borta datoru pēc tam, kad 2015.gada jūlijā no tās būs lejupielādēta visi par Plutona sistēmu, to pārlidojot, iegūtie dati.

Attēls: New Horizons kosmiskā zonde 2015.gada vasarā tuvojas Plūtonam un trim no tā pieciem pavadoņiem. Avots: NASA.

Avoti:
webcache.googleusercontent.com
abc.net.au
newhorizonsmessage.com
nbcnews.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.