Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Poļu arheologi Peru atklāj iepriekš nezināmas kultūras apbedījumus

Poļu arheologi no Vroclavas universitātes, veicot izrakumus Atkamas tuksneša ziemeļu daļā, Peru dienvidos, atklājuši 150 līdz šim nezināmai, no IV līdz VII gs. pastāvējušai kultūrai piederošus kapus. 

Tambo projekts

Vroclavas universitātes Arheoloģijas institūta zinātnieku komanda, Tambo projekta ietvaros, sadarbojoties ar Peru un Kolumbijas arheologiem, pētījumus šajā rajonā veic kopš 2008.gada.

Tambo projekts ir starpdisciplinārs, Vroclavas universitātes Arheoloģijas institūta 2008.gadā uzsākts pētniecības projekts, kura mērķis ir analizēt apdzīvotības un apmetņu veidošanās procesus, klimatisko un vides izmaiņu kontekstā Tambo upes baseina teritorijā Dienvidperu, aptverot laika posmu no vēlā pleistocēna līdz pat mūsdienām. Līdz ar poļu zinātniekiem izrakumos piedalās arī Peru un Kolumbijas arheologi.

Pirms Tiavanakas civilizācijas laika apbedījumi

Plašais, jaunās liecības devušais kapulauks atklāts Tambo upes deltā, Atakamas tuksneša ziemeļu daļā. Smiltīs ieraktajiem kapiem nebija nekādas virszemes akmens konstrukcijas, tāpēc tos nebija viegli atrast. Tas arī skaidro, kāpēc tos nav izlaupījuši kapeņu aplaupītāji, - stāsta pētījuma vadošais arheologs profesors Jozefs Szikuļskis (Jozef Szykulskis).

Tuksneša apstākļi bija labvēlīgi, lai kapu saturs lieliskā stāvoklī saglabātos daudzus gadsimtus līdz mūsdienām. Nesen atrastie apbedījumi pieder gandrīz nepazīstamas tautas pārstāvjiem, kuri šo rajonu apdzīvoja pirms Tiavanakas civilizācijas ekspansijas.

Atraktajos kapos arheologi uzgāja daudzas senlietas, kas sniedza vērtīgas ziņas par nezināmo senperuāņu kultūru. Uzieto priekšmetu vidū bija no lamu vilnas dzijas saveltas galvassegas, kas kalpoja kā sava veida bruņucepures. Daži no kapos apbedītajiem bija ietīti segās, citi kokvilnas līķautos, bet pārējie - tīklos.

Dažos kapos pētnieki atrada lokus un bultu makus, kuros bija bultas ar obsidiāna uzgaļiem. Tās ir ļoti interesants atklājums, jo senās Peru apbedījumos loki un bultas ir retums, sacīja arheologs, aprakstot jaunatklātās, vārdā pagaidām vēl nenosauktās kultūras kapu inventāru.

Citu interesantu atradumu vidū izceļami jaunu lamu skeleti, kas liecina, ka šie dzīvnieki Tambo upes deltas rajonā izmantoti daudz agrāk, nekā zinātnieki bija uzskatījuši līdz šim.

Nezināmo kultūru veidoja sociāli diferencēta sabiedrība

Kapeņu izpēte ļāva gūt ziņas par nezināmās kultūras sociālo struktūru. Tajā jau bija vērojama noslāņošanās, izveidojoties elite, kura savu varu saglabāja arī pēcnāves dzīvē. Dažu vīriešu kapenēs tika atrasti ar akmeņiem vai varu izgreznoti zižļi, kuri, arheologi ir pārliecināti, simbolizēja to īpašniekiem piemītošo varu.

Kapu inventārā bija arī izrotāti aušanas rīki kā arī vara un tumbaga rotaslietas. Vēl viens interesi raisošs atklājums ir niedru klūgas, kas bija piestiprinātas pie mirušo ausīm un izbāztas kapu virspusē. Zinātnieki domā, šie savdabīgie auskari kalpojuši kā rituāli rīki saziņai starp dzīvo un mirušo sabiedrību.

Tiavanako kutūras kapenes

Poļu arheologi Tambo upes deltas rajonā atrakuši arī Tiavanakas kultūrai piederīgas kapenes, kas datējamas ar laika posmu no VII līdz X gs. Šajās akmens kapenēs atrasti keramikas trauki, darbarīki un ieroči. Arī šis atklājums ir īpašs, sacīja Szikuļskis, - agrāk arheologi uzskatīja, ka šajā laikā periodā Tiavanakas civilizācija nesniedzās tik tālu no savas pamatteritorijas, sacīja zinātnieks.

Tiavanaka, kuras megalītiskās drupas guļ netālu no Titikakas ezera dienvidaustrumu piekrastes Bolīvijas rietumos, bija lielas impērijas administratīvais un rituālais centrs vairāk nekā piecus gadsimtus (300.-1000.g). Savos ziedu laikos šī milzīgā valsts aizņēma plašus Bolīvijas, Peru un Čīles rajonus.

Izrakumus abos jaunatklātajos kapulaukos pētnieki atkal turpinās šī gada oktobrī.

Augšējais attēls: Daļa no atraktajām nezināmās kultūras mūmijām. Apbedījumā Nr.30 redzams kapā mirušajam līdzi dotais šaujamais loks. Avots: Tambo projekta publicitātes foto.

Avots:
pasthorizonspr.com
en.wikipedia.org/wiki/Tiwanaku 
projekt-tambo.archeo.uni.wroc.pl

Pirmo reizi publicēts 08.07.2014.