Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Arizona, ASV pavalsts

Pavalsts ASV.

Administratīvais centrs - Fīniksa.

Vēsture. Arizona tika atņemta Meksikai meksikāņu-amerikāņu kara (1846.-1848.g.) rezultātā, šīs pārmaiņas tika akceptētas arī no Meksikas puses - meksikāņi parakstīja Gvadelupes Idalgo miera līgumu. Vienošanās ietvaros ASV par 15 miljoniem dolāru un apņemšanos segt Meksikas valdības parādus ASV pilsoņiem 3,25 miljonu dolāru apmērā iegādājās 1,36 miljonus kvadrātkilometru lielas teritorijas (40% toreizējās Meksikas) - tā no Meksikas tika noņemtas milzīgas teritorijas - visa Teksasa un ievērojamas teritorijas Kalifornijā, Arizonā un Jaunmeksikā. Vēlāk tās pievienojās ASV kā neatkarīgas pavalstis.
6 gadus vēlāk Meksikai tika uzspiests vēl viens, tā dēvētais Gasdena (par godu ASV vēstniekam Meksikā Džeimsam Gadsenam) pirkums. Atsaucoties uz nepieciešamību būvēt dzelzceļu starp abām ASV okeāna piekrastēm, Gasdens pieprasīja Meksikai pārdot vēl 120 000 vadrātkilometru (pārējās daļas no mūsdienu Arizonas un Jaunmeksikas), nepārprotami liekot saprast, ka pretējā gadījumā šīs zemes amerikāņi vienkārši iekaros. Meksikai nebija citas izejas un tā pārdeva prasītās teritorijas par 10 miljoniem dolāru.
1891.gadā Arizonā Krītdenas kapsētā gadījuma pēc uzrakts bagāti izrotāts sarkofāgs no akmens, kurā varētu ievietoties 6 m garš cilvēks.

Apskatāmie objekti.
Fīniksa.
Antilopju aiza.
Visvairāk apmeklētā aiza ASV.
Lielais kanjons. Kopā ar Kolorādas pavalsti, daļēji Lielā kanjona dabas parks.

Koijotbutas Dabas parks. Coyote Buttes.
Vilnis. The Wave.
Atrašanās vieta. ASV, Arizonas pavalsts, Koijotbutas dabas parkā.
Tūristam. ASV Vides aizsardzības birojs bažījas, ka liels apmeklētāju skaits dabas objektu var izpostīt un tādēļ noteicis, ka Vilni katru dienu drīkst apmeklēt ne vairāk par 20 cilvēku. 10 tiek izlozēti uz vietas (Kanabas informācijas centrā) un 10 citi – interneta izlozē. Tūrisma sezonas laikā iespējas ir 10:1. Izloze notiek Bigvoteras pilsētā. 5 dolāru dalības maksa izsolē.
No stāvvietas jāiet kājām, jāņem līdzi 4 litri ūdens, lai noietu nepieciešamos 5 km (4 km no autostāvvietas). Līdz ar izlozēto atļauju tiek iedota karte un bilžu norādes kā klinti atrast. Gājiens ir vidēji grūts, tāpēc norādes palīdz, jo apvidū nav iestaigātu taku.
Interneta izsolē var pieteikties pa adresi www.blm.gov/az/arolrsmain
Apraksts. Neparasts smilšakmens veidojums tuksnesī. Tas veidojies pirms 190 miljoniem gadu, pārakmeņojoties smilšu kāpai. Sirreālai gleznai līdzīga ainava, visvairāk fotogrāfētais Ziemeļamērikas dabas objekts.
Kārtainās kāpas sacietēja vetikālos un horizontālos slāņos. Dzelzs oksīdi piešķir smilšakmenim laša krāsu. Hematīti un getīti pievieno dzeltenos, oranžos, brūnos un purpura toņus. Dzīvē tiešām izskatās kā bildē - nereāls. Paslēpts kalnu grēdas ielokā, apkārtējās klintis nav ne tuvu līdzīgas.

Māņticības kalni. Kalnu grēda uz austreņiem no Fēniksas.
Saskaņā ar nostāstu kaut kad XIX gs. kāds Jēkabs šais kalnos atradis bagātu zelta dzīslu, taču nevienam citam to nav parādījis. Kopš tā laika daudzie meklējumi nav vainagojušies sekmēm, bet bojā gājušo dvēseles klaiņojot pa kalniem un spokojoties.
Vietējo indiāņu leģendas vēsta, ka kalnu dārgumus sargā rūķi - duartums ("mazie cilvēki"), kas dzīvojot kalnu tuneļos. Daži apaču indiāņi uzskata, ka tieši še esot ieeja ellē.

Montesumas pils. Verdes ielejā. Izcirsta klintī 30 m augstumā. To cēluši sinagu indiāņi, kas sensenis dzīvojuši šai ielejā, un nekādas saistības ar acteku ķēniņiem tam nav. Viena no vislabāk saglabātajām klinšu būvēm Ziemeļamerikā.

Velna aiza. 
Arizonas krāteris. Liels meteorīta krāteris, netālu no Velna aizas.

Arizonas tuksnesī uzietas vismaz 19 senas indiāņu observatorijas.
Velna ceļš.  Vai nu tas turpinās Arizonā no Ārkanzasas, vai arī tā ir kļūda (???!!!).
Zirga pakava līkums. Horseshoe Bend. Ass līkums Kolorādas upē, te iekārtots skatu punkts.
Glena aizas dambis. Glen Canyon dam. Dambis uz Kolorādas upes Arizonas teritorijā.
Pieminekļu ieleja. Monument Valley. Atrodas tieši uz Jūtas un Arizonas pavalstu robežas.

Coal Mine Canyon. Neparasta aiza, kuras sienas, pateicoties dažādu minerālu klātbūtnei, laistās baltā, sarkanā, oranžā, dzeltenā un melnā krāsā.

Hūvera dambis. Līdz 1947.gadam pazīstams ar nosaukumu Akmens aizsprosts. Tas ir betona smaguma arkas aizsprosts, kas uzbūvēts ASV Melnajā kanjonā uz Kolorādo upes, uz Arizonas un Nevadas pavalstu robežas. Viens no izcilākajiem amerikāņu inženierbūves sasniegumiem. Relatīvi šaura klinšu sprauga aizdambēta ar apmēram 7 miljoniem tonnu betona un notur ūdeni 150 m augstumā.

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.