Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Neptūna lieluma eksoplanētas atmosfērā konstatēti ūdens tvaiki

NASA zinātnieki, izmantojot Habla, Spitcera un Keplera teleskopu iegūtos datus, atklājuši skaidras debesis un ūdens tvaikus atmosfērā, kas apņem Neptūna lieluma eksoplanētu, kura 120 gaismas attālumā no Zemes riņķo apkārt oranžai pundurzvaigznei Gulbja zvaigznājā. Kosmosa aģentūra paziņojusi, ka tehnoloģijas, ar kuru palīdzību veikts atklājums, sniedz ieskatu ne tikai eksoplanētu veidošanās procesos, bet nākotnē palīdzēs arī atklāt ūdeni uz Zemēm līdzīgām planētām, kuras riņķo ap citām zvaigznēm Visumā.

Eksoplanēta HAT-P-11b

Eksoplanēta HAT-P-11b apriņķo apkārt oranžajai pundurzvaigznei HAT-P-11 piecu dienu laikā. Citplanēta, kura atrodas 120 gaismas gadu attālumā no Zemes, Gulbja zvaigznājā, ir karsta pasaule ar cietu virsmu un gāzu atmosfēru.

Skaidras debesis un ūdens tvaiki

Astronomi uz minētās planētas atklājuši skaidras debesis, kas ir ļoti nozīmīgs atklājums. Līdz šim molekulas, tostarp ūdens tvaiki, konstatēti tikai Jupitera un tā sauktajās Superjupitera lieluma eksoplanētu atmosfērās, pateicoties to izmēriem un mazākam atmosfēras blīvumam. Taču eksoplanēta HAT-P-11b ir mazākā citplanēta, kuras atmosfērā atklāti ūdens tvaiki, izmantojot pašreizējā diapazona tehnoloģijas.

Tālās pasaules atmosfēras caurskatīšanai izmantota par transmisijas spektroskopiju dēvētā tehnoloģija. Tās ietvaros tika pētīta caur planētas atmosfēru ejošā zvaigznes gaisma. Ar mākoņu segu klāta atmosfēra ir vērā ņemams šķērslis gaismai. Par laimi, planētas HAT-P-11b atmosfērā ir skaidras un dzidras debesis, vismaz tās augšējos slāņos. To apliecina arī fakts, ka ar Habla teleskopu eksoplanētas atmosfērā izdevies noķert zvaigznes izstaroto gaismu.

Izmantojot Habla teleskopa plašā lauka kameru nr.3, komanda izdarīja gaismas spektroskopa lasījumus, laikā, kad gaisma gāja cauri planētas atmosfērai un salīdzināja ar zvaigznes gaismu. Atšķirības „pavēstīja” par molekulām, kas atrodas planētu HAT-P-11b ietverošajā gaisā slānī.

Kā informē NASA, zinātnieku komanda planētas atmosfērā konstatēja ūdens tvaikus, bet ūdens tvaiki var būt atrodami arī atsevišķos vēsāku zvaigžņu rajonos, kuri ir analogi saules plankumiem. Lai izslēgtu iespējamību, ka tas, ko viņi redz ir ūdens uz zvaigznes HAT-P-11, pētnieki analizēja no Spitcera un Keplera teleskopa iegūtos datus. Tā kā tie spēj uztvert arī infrasarkano starojumu, pētniekiem bija iespējams noteikt zvaigznes temperatūru. Iegūtais secinājums bija tāds, ka jebkurš HAT-P-11 plankums ir tik karsts, ka ūdeni veidojošie atomi pie tik augstas temperatūras atdalītos viens no otra.

Saskaņā ar NASA, eksoplanētas HAT-P-11b atmosfērā izdevies noteikt ūdens tvaikus, ūdeņradi un citas gāzes. Pētījuma laikā iegūtie dati būs noderīgi, lai paplašinātu mūsu zināšanas par gigantisko planētu dažādību un to veidošanās procesiem, saka NASA zinātnieki. NASA plāno turpināt skaidru debesu un ūdens tvaiku meklēšanu uz arvien mazākam un mazākām planētām. Mērķis ir atrast ūdeni uz Zemei līdzīgām Visuma pasaulēm. Šīm nolūkam paredzēts izmantot Džeimsa Veba teleskopu, kuru orbītā palaidīs 2018.gadā.

Mūsu pašreizējais darbs ir svarīgs turpmākajiem Superzemju un pat mazāku planētu pētījumiem, jo mēs vēlāmies, lai spētu jau iepriekš atlasīt planētas ar skaidru atmosfēru, kas ļautu noteikt to gāzu sastāvu, teica Hetere Knutsone (Heather Knutson) no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta.

Avots:
nasa.gov

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.