Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Vienradzis

Mītisks, zirgam līdzīgs dzīvnieks ar vienu ragu pierē.

Pirmos iespaidus par vienradzi mums paudis Ktēsijs no Knidas 41.g.pmē., kas ilgu laiku bija pavadījis Persijas ķēniņa Dārija II galmā. Tiesa, pats viņš vienradžus nebija redzējis, bet tikai dzirdējis par tiem stāstām indiešu tirgoņus un ceļotājus. Pats autors zvēr, ka tiem varot ticēt. Tur, Indijā šo radījumu sauc par „mežonīgo ēzeli”: „Viņam ir balts ķermenis, brūna galva un zilas acis. Uz galvas tam ir rags apmēram elkoņa garumā. Pulveri, kas iegūts no šī raga, lieto kā līdzekli pret indi nesošām vielām... Šie dzīvnieki ir ārkārtīgi ātri un stipri, tā, ka neviena radība, lai tas būtu zirgs vai kāds cits, netiks galā ar tiem.” Neskaitot dažas detaļas, Ktēsijs Indijas vienradžus aprakstījis tieši tādus, kā tos pieņemts uzlūkot Eiropā – gobelēnos.

Vienradzim piedēvēja daudzas brīnumainas īpašības. Piemēram, viduslaikos uzskatīja, ka, ja tas savu ragu iemērks netīrā ūdenī, tad tas tūdaļ kļūs tīrs.

Par tādiem mežonīgajiem ēzeļiem savos darbos ir minējuši arī Hērodots un Aristotelis. Austrumos ticība tiem bija visai cieša.

Saites.
Kriptozooloģija.