Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Badžs, Ernests Alfrēds Veliss (1857.-1934.g.)

Dzīvesgājums. Piedzima 1857.gadā Kornvolā nabadzīgu vecāku ģimenē. Bija mazticams, ka viņš varētu iegūt labu izglītību. Tomēr premjerministrs Viljams Gledstons, kurš bija arī klasisko valodu speciālists, bija padzirdējis, ka 21 gadu vecais Badžs uzrādījis labus panākumus šai jomā. Viņš palīdzēja jauneklim saņemt stipendiju Kristus koledžā Kembridžā. To viņš arī saņēma, kļuva par slavenu zinātnieku.
30 gadu strādāja Britu muzejā par Senēģiptes nodaļas kuratoru. Pārtulkojis daudzus senēģiptiešu tekstus.

Mistiskais sapnis. Velisam bija nepieciešama stipendija studijām, lai iegūtu zinātnisko grādu. Tāpēc viņš nolēma piedalīties konkursā, kuru organizēja viens no slavenākajiem seno valodu speciālistiem – profesors Seiss. Katram pārbaudāmajam bija jāatbild uz četriem grūtiem jautājumiem.
Vakarā pirms pārbaudījuma Velisam šķita, ka galva ir pilnīgi tukša. Garīgi un fiziski iztukšots viņš ātri iemiga. Parādījās dīvains sapnis. 
Viņš piedalījās pārbaudījumā, kas notika kādā šķūnī. Ienāca pasniedzējs un iedeva viņam pārbaudījuma materiālus uz zaļa papīra. Viegli atbildēja uz pirmās daļas jautājumiem, taču, kad viņam nācās iztulkot sarežģītus asīriešu un citus ķīļraksta tekstus, viņš nobijās un pamodās. Tiklīdz atkal iesnaudās, sapnis bija klāt. Tā tas notika 3 reizes. Tad divos naktī viņš vairs gulēt nedevās, bet gan paņēma no plaukta Rolinsona grāmatu „Ķīļraksts Āzijas rietumu daļā,” jo viņam likās, ka tajā jābūt sapnī redzētajiem tekstiem. 
Deviņos no rīta Veliss devās uz pārbaudījumu telpu, bet viņam pavēstīja, ka tā aizņemta. Tad viņu ieveda nekad neredzētā telpā, kur viss izskatījās kā sapnī – pat apbružātais galds un blāvās spuldzītes. Pasniedzējs, kurš tika redzēts sapnī viņam iedeva jautājumus uz zaļa papīra. Jautājumi saturēja tieši tos ķīļrakstus, ko bija lasījis pirms dažām stundām. 
Notikumu ar šo mistisko sapni pastāstīja Velisa Badža labs draugs Henrijs Hagards savā 1926.gadā izdotajā grāmatā „Mana dzīve.”

Darbi.
„Ēģiptiešu Mirušo grāmata” – tulkojums.
„Kebras Nagast” – tulkojums.

Saites.
Senā Ēģipte.