Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Baltais nams

ASV prezidentu rezidence un darba vieta Vašingtonā, Pensilvānijas avēnijā 1600. Nosaukums nācis no tā, ka nams ir baltā krāsā.

Vēsture. Ēkas celtniecība sākās 1792.gadā. To veica emigranti un nēģeru vergi no tuvējām plantācijām. Zeme piederējusi kādam Deividam Bērnsam, kuru piespieduši šo zemi pamest "tautas nama" būvei.
Pirmais prezidents, kas pārnakšņoja jaunajā valdības mītnē, bija Džons Adamss. Viņš kopā ar sievu pārlaida šeit 1800.gada 1.novembra nakti.
Tomēr ēka savā sākotnējā veidolā nostāvēja pavisam neilgi. 1814.gadā briti sagrāba Vašingtonu un prezidentu mītni nodedzināja līdz pamatiem tā, ka no iespaidīgās ēkas palika tikai četras kailas sienas. Kopš tā laika Baltajā namā reizem spokojoties britu kareivis ar degošu lāpu rokā.  Skats esot bijis tik drūms, ka tika izteiktas domas par galvaspilsētas pārvietošanu valsts iekšienē. 
Tomēr toreizējais prezidents Džeimss Medisons bijis pret to un uzstāja uz rezidences atjaunošanu. Balto namu uzslēja no jauna - vēl lielāku un cēlāku.
No tā laika amerikāņu porezidentu mītnes ēka vairs nav postīta, lai gan 2011.gada septembrī tāda iespēja ir pastavējusi, kad musulmaņu džihādisti uzbruka Ņujorkai - vienu no lidmašīnām bija plānots ietriekt arī Baltajā namā.
Par ēkas vēsturisko auru liecina kaut vai Baltā nama spoki, kas šeit esot atraduši mājvietu jo kuplā skaitā.

Arhitektūra un uzbūve. Arhitekts - Džeimss Hobans, veidots Palladio stilā. Necila četrstūraina akmens celtne ar kupolveidīgu jumtu, balustrādi un fasādi ar kolonnām. 18 akru labiekārtotas teritorijas. Celtne 175 x 85 pēdas. Ovālais kabinets ar ērgli uz grīdsegas.

Baltā nama Apmeklētāju austrumu vārti atrodas Īsteksekutivas avēnijā aiz Valsts kases departamenta un Austrumu mauriņa. Pastiprināts drošības žogs un cementa pāļi, kurus ierīkoja pēc uzbrukuma jūras kājinieku kazarmām Beirūtā.

Porcelāna istaba. Tajā izvietota Nensijas Reiganas porcelāna servīze ar sarkanu maliņu. 952 USD. Izraisīja diskusijas par aizdomīgiem tēriņiem 1981.gadā.

Austrumu istaba. 3200 kvadrātpēdas. Tajā Ebigeila Adamsa karināja Džona Adamsa veļu, reizēm pati te vēl spokojoties.

Sarkanā istaba. Šeit Dollija Medisone pirms tikšanās ar Džeimsu Medisonu piedzirdīja ārzemju viesus.

Karšu istaba. Šeit ekskursantus neielaiž. Istabas sienu paneļus var pavērt, atklājas daudz karšu slāni pa slānim. Šeit Rūzvelts atzīmēja II Pasaules kara gaitu. Šeit Bils Klintons atzinās dēkā ar Moniku. No šejienes var iekļūt Baltā nama rieteņu spārnā, kur strādā varenie.

Interesanti! Baltā nama pretgaisa aizsardzību nodrošina iekārta NASAM, kuras sastāvā ir detaļas no 1500 pasaules uzņēmumiem!

Saites.
ASV prezidenti.
ASV vēsture.
Baltā nama spoki.