Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Edvards I (1272.–1307.g.)

Edward I.
Plantažēnu dinastijas Anglijas karalis no 1272. līdz 1307.gada.

Radniecība. Tēvs - Indriķis III, iepriekšējais karalis.

Dzīvesgājums. Dzimis 1239.gada 17.jūnijā.
Kāpa tronī 1272.gadā pēc sava tēva nāves.

Iekšpolitika. Edvarda I valdīšanas laikā galīgi nostiprinājās regulāra parlamenta sasaukšanas prakse, kas iezīmēja Anglijā feodālas monarhijas izveidošanos ar kārtu pārstāvniecību.. Iekšpolitikā Edvards I centās ieturēt līdzsvaru valdošajā šķirā, kas bija izveidojusies 60.gadu kara rezultātā.
Edvarda I likumi, galvenokārt "Vestminsteras statūti," atspoguļoja kursu uz karaļa varas un bruņniecības, kā arī pilsētnieku elites savienību nostiprināšanu, vienlaicīgi piesardzīgi uzbrūkot laicīgās un garīgās aristokrātijas pozīcijām. Daļēji tika atceltas baronu tiesu privilēģijas, aizliegts baznīcai iegādāties zemes bez karaļa piekrišanas (1279.statūts par "mirušo roku").
Nodokļu pieaugums 90.gadu vidū izsauca asu bruņniecības un pilsētnieku neapmierinātību, ko atbalstīja baroni. Bīstoties jauna bruņota konflikta, Edvards I 1297.gadā bija spiests oficiāli atzīt parlamenta tiesības sankcionēt vispārvalstiskās nodevas, kas bija nepieciešamas daudzajām militārajām kampaņām.

Ārpolitika. Edvarda I valdīšanas gados varmācīgi no 1282.-1284.gadam tika pievienota Velsa.
Sākot ar 1286.gadu Edvards I uzsāka mēģinājumus iekarot Skotiju, taču tie sadūrās ar spīvu skotu pretestību un bija neveiksmīgi.
1294.gadā karoja pret Franciju.
1304.gada jūlijā Stērlingas pils garnizons padevās karalim Edvardam I, nevēloties izbaudīt viņa milzīgā trebušeta "Kaujas Vilks" darbību.
Izturējās labvēlīgi pret templiešiem.

Miris 1307.gada 7.jūlijā kārtējā karagājiena laikā uz Skotiju.

Saites.
Angļu karaļi (?-šodien).