Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ivans I Kaļita (1325.-1340.g.)

Krieviski - Иван (Иоан) Даниилович Калита. Kaļita -  krievu val. "maks" (кошель), dēļ savām finansiālajām iespējām.
Maskavas kņazs no 1325. līdz 1340.gadam.

Radniecība. Tēvs - Daņila.
Dēls - Sīmanis Lepnais, nākamais Maskavas kņazs.

Dzīvesgājums. Viņa valdīšanas laiks tiek saistīts ar to krievu zemju pievienošanu Maskavijai, kas atradās ap Maskavas pilsētu. Tādejādi Maskavas kņaziste kļuva par vienu no galvenajiem valstsveidojumiem Krievzemes ZA. Ivana I Kaļitas laikā Maskavija bija vasaļatkarībā no Zelta Ordas, Kaļita ar tās hanu Uzbeku uzturēja labas attiecības un izmantoja to.

Sadarbība ar Ordu. Kņazs bija visai darbīgs, viņa draudzīgās attiecības ar Zelta Ordas hanu Uzbeku nodrošināja krievu zemēm mieru gandrīz 40 gadu garumā. Kaļita bija spējis ilgus gadus veikli paturēt Vladimiras kņaza statusu un hana izdoto jarliku tādai valdīšanai, tādēļ viņam bija daudz citu ienaidnieku.
Pateicoties Maskavas kņaza darbībai, krievu zemes guva atelpu no mongoļu-tatāru sirojumiem - pie tam uz vairākām desmitgadēm. Ivans II Kaļita kārtīgi savāca un nosūtīja meslus uz Zelta Ordu. Tiesa, nodevu ievākšana nevedās viegli, cilvēkiem burtiski tika atņemts pēdējais, kā piemēram Rostovā 1328.gadā ar lielu vardarbību. Tomēr galu galā Ivans II Kaļita vēsturē palicis kā kņazs, kas spēja nodrošināt ilgstošu mieru. 
Tikmēr pats Kaļita visai drastiski apgājās ar saviem kaimiņiem.

Izrēķināšanās ar Tveras kņazisti. 1328.gada ziemā Zelta Ordas hana Uzbeka karaspēks kristieša Fedorčuka (Федорчук) vadībā, kam pievienojās maskavieša Ivana Kaļitas un Suzdaļas kņaza Aleksandra Vasiļjeviča (Александр Васильевич) karaspēks, nežēlīgi sagrāva Tveras kņazisti par to, ka tās iedzīvotāji 1327.gadā apkāva Tverā Ordas karavadoņa Šeikala (Ščolkana) vienību. Sirojums guva nosaukumu "Fjodorčuka karadraudze" ("Федорчукова рать") un tas bija pēdējais gadījums, kad Zelta Orda novāca tai netīkamu krievu lielkņazu.
Tveras kņaziste, tobrīd stiprākā Krievzemē, tika sagrauta dažu nedēļu laikā un tā Maskava tika galā ar lielāko sāncensi, kas arī pretendēja uz krievu zemju apvienosanu. Pēc Tveras sagrāves hans Uzbeks Vladimiras kņazisti sadalīja starp Ivanu II Kaļitu un Suzdaļas Aleksandru. Divvaldība turpinājās 3 gadus, kamēr nomira Suzdaļas kņazs - pēc tam visu Vladimiras kņazisti ieguva Ivans II Kaļita, ko arī bija vēlējies.
Pēc šīs katastrofas Tveras kņaziem ar Maskavu sacensties vairs nekad spēka nepietika.

Ivans I Kaļita pastāvīgi konfliktēja ar kaimiņu krievu kņaziem. Tā, piemēram, Suzdaļas kņazam mēģināja atņemt Ņižņijnovgorodu. Tāpat cīnījas ar Jaroslavļas kņazu Vasīliju, Dāvida dēlu (Василий Давыдович), pieprasīja meslu maksāšanu Novgorodai.

Apkārtējo zemju uzpirkšana. Tā kā kņazam bija visai lielas finansiālās iespējas, tad Kaļita ("maks"!) aktīvi uzpirka valdīšanas tiesības kņazistēs (jarlikus). Izmantojot to, ka vairums krievu kņazu bija visai trūcīgi, Kaļita nopirka jarlikus valdīšanai Rostovas, Ugļičas,  Dmitrovas, Galīcijas un Belozeras kņazistēs. Tur, kur valdīšanas jarliku nevarēja iegādāties, Kaļita ķērās pie zeltordiešu palīdzības, ar to palīdzību novācot Maskavijas sāncenšus. Visspilgtākais tāds piemērs bija Tvera, ko kopā izlaupīja maskavieši un mongoļi.

Kaļita un Pareizticīgo baznīca. Kņazs Ivans Kaļita un metropolīts Pēteris pārcēla baznīcas centru no Vladimiras uz Maskavu. Tas bija ļoti svarīgi Maskavas kņaziem, jo tie bija ieinteresēti baznīcas ekonomiskās un politiskās ietekmes izmantošanā savā centralizācijas politikā. Tas bija izdevīgi arī baznīcai, jo tā tika pasargāta no katolisma mēģinājumiem izplatīt savu ietekmi krievos un nodrošinaja tās iegūto neatkarību no Bizantijas.

Miris 1340.gada martā Maskavā.

Nospiedums civilizācijā. Ivanu (Jāņu) numerāciju iedibināja krievu vēsturnieks Nikolajs Karamazins ar saviem darbiem, kas "Krievijas valsts vēsturē" ("История государства Российского") ķēniņu skaitu sāka no Ivana Kaļitas un par "caru" saukties nevarēja, jo atradās atkarībā no Zelta Ordas.

Saites.
Krievijas ķeizari (?-patlaban).