Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Klintons, Bils (1993.-2001.g.)

ASV 42.prezidents 2 termiņus no 1993. līdz 2001.gadam.

Radniecība. Sieva – Hilarija Klintone, saticis to Jeila universitātes Juridiskajā fakultātē 1969.gadā, aprecējis to 1975.gadā.
No Hilarijas vienīgais bērns - meita Čelsija.



Dzīvesgājums. Kandidēja ASV prezidenta vēlēšanās, kad bija vēl Ārkanzasas pavalsts gubernators.

Pirmais prezidentūras termiņš. Prezidenta amatā. Tika ievēlēts 1993.gadā.
Pirmie soļi kā prezidentam – Somālijā un Haiti. Pirmajā gadā bija viesojies tikai trijās valstīs – Kanādā, Japānā un Dienvidkorejā.
Piedalījies Bilderbergas grupas sanāksmē.
1993.gada 14.jūnijā nominēja ASV Augstākās tiesas amatam liberālo Rūtu Beideri-Ginsburgu un viņa ieņēmašo amatu no 1993.gada 10.augusta.
1993.gada 4. Un 5.oktobrī gāja bojā 18 amerikāņu jūras kājnieki no kaujinieku rokas ANO spēku sastāvā. ASV prezidents Bils Klintons pavēlēja izvest amerikāņu karaspēku. Atbildība par šo tika uzlikta Osamam bin Lādenam.
1994.gadā Klintons satikās ar LR delegāciju ārlietu ministra Georga Andrejeva vadībā jautājumā par krievu armijas izvešanu, īpaši Skrundas radiolokatora jautājumā.
1995.gada 24.oktobrī ASV Armijas apvienotā štāba sēdē B.Klintons nosauca precīzus skaitļus, cik daudz un kas tika izvests no sabrukušās PSRS (2000.gadā dati tika atjaunoti un tie ir ļoti iespaidīgi).
1995.gada Oklahomas sprādziens. Šai pat gadā viņš nosēdināja pie sarunu galda karojošās puses Bosnijā, nopietni iesaistījās Ziemeļīrijas jautājuma risināšanā un centās glābt Meksikas peso. Gada beigās viņš bija bijis jau 38 ārzemju vizītēs. 1995.gada novembrī un decembrī Klintons teica piemiņas runu bijušajam žīdu premjeram Ichākam rabīnam, uzrunāja pūļus Ziemeļīrijā un Īrijā, kā arī parakstīja Bosnijas miera līgumu Parīzē.
1996.gadā Klintons parakstīja „Pretteroristisko aktu,” saskaņā ar kuru drīkstēja iesaldēt par „terorismu” aizdomas turēto personu un organizāciju naudas kontus. Šo aktu tūdaļ pat piemēroja pret Osamu bin Lādenu.
1997.gada 28.septembrī talibu policija aizturēja 19 rietumu žurnālistus, kā arī ES pilnvaroto humānās palīdzības jautājumos Emmu Bonīno. Visus gan atlaida, taču šis incidents piesaistīja starptautiskās sabiedrības uzmanību sieviešu stāvoklim talibu valstī. ASV Valsts sekretāre Madlēna Olbraita un prezidenta sieva Hilarija Klintone kopā ar feministu lobijiem Vašingtonā pārliecināja Bilu Klintonu mainīt politiku pret talibu režīmu.

Otrais prezidentūras termiņš. Otrajam termiņam sacentās ar Ņūtu Gingriču. Tā bija drūma republikāņu un demokrātu saķeršanās, partijas kļuva naidīgas. Klintons guva virsroku pateicoties savam personiskajam šarmam un ekonomikas augšupejai tobrīd.
1998.gada maijā pieauga saspīlējums Kašmirā. Gan Pakistāna, gan arī Indija veica kodolieroču izmēģinājumus. ASV prezidentam Klintonam izdevās pierunāt abu valstu valdības atteikties no plaša mēroga kara.
1998.gadā kopā ar sievu Hilariju klātienē vēroja atspoļkuģa Discovery startu (tas bija otrais tāds gadījums pēc prezidenta Niksona 1969.gadā).
1998.gada 7.augustā sprāgstvielām piekrautas smagās automašīnas iznīcināja ASV vēstniecības Nairobi (Kenija) un Daresalamā (Tanzānija). Abos šais incidentos gāja bojā 224 cilvēki (13 amerikāņi to starpā) un 4585 guva ievainojumus.
Amerikāņu izlūkdienesti ziņoja, ka pēdas ved Osamas virzienā un 26.augustā ASV prezidents Klintons deva pavēli dot raķešu triecienus „Al Kaidas” treniņnometnēm Afganistānā. Tika iznīcināta arī medicīnas aparatūras fabrika Hartūmā (Sudāna), kura, iespējams nepamatoti, tika uzskatīta pat „Al Kaidas” fabriku.
Kopš 1974.gada GPS sistēma bija tikai militāristu rokās, līdz 2000.gada 1.maijā prezidents Bils Klintons akceptēja GPS sakaru izmantošanu arī civilajām personām.
2000.gadā Klintons bija vizītē Vjetnamā, tā nostiprinādams attiecības starp valstīm (1995.gadā atjaunotas diplomatiskās attiecības pēc Vjetnamas kara).

Klintons un sankcijas pret Kubu. Klintona edministrācijas laikā embargo rīkojums tika pērveidots likumā, kas noteica ekonomiskas soda sankcijas un komercsakaru ierobežojumus ar Kubu.

Klintons un Latvija. Bils Klintons bija pirmais ASV prezidents, kas apmeklēja Latviju un teica uzrunu pie Brīvības pieminekļa.
1994.gadā Klintons satikās ar LR delegāciju ārlietu ministra Georga Andrejeva vadībā jautājumā par krievu armijas izvešanu, īpaši Skrundas radiolokatora jautājumā.

Seksa skandāls ar Moniku. Žurnāls Newsweek rīcībā nonāca ziņas, ka prezidentam ir intīmas attiecības ar Baltā nama darbinieci Moniku Levinsku. Klintonam jau sen bija brunču mednieka slava, bet šoreiz bija arī pierādījumi. Žurnāla vadība nobijās un rakstu nepublicēja, bet 1998.gada 17.janvārī ziņa nonāca internetā. Sākās skandāls, kas Klintonam gandrīz maksāja amatu.
Skandāla sākumā Klintons visu noliedza. Kļuva arī zināmas detaļas, ka Monika Bilam ir nosūkājusi, tāpat Bils viņu apmierinājis ar cigāru, u.c. nianses. Tāpat arī Levinska bija saglabājusi savu sēklas aptraipīto kleitu(!). Tieši šis fakts uzvedina uz domām par speciāli uzmeistarotu skandālu.
Pret prezidentu tika sākta izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai viņš nav spiedis cilvēkus sniegt nepatiesas liecības. Viņš pat deva melīgu liecību zem zvēresta un lieta nogāja līdz impīčmentam (ārkārtīgi rets gadījums ASV vēsturē). Pārstāvju palāta atzina viņu par vainīgu, tomēr Senāts nolēma (savāca 50 nepieciešamo 67 senatoru balsu vietā), ka prezidenta atcelšanai no amata nav pamata. Pēc skandāla Klintonam izdevās saglabāt ģimeni, viņa sieva skandāla sākumā to tika arī aizstāvējusi. Hilarija arī paziņoja, ka tā ir „labējo organizēta sazvērestība.”
Levinska tikām mēģināja tirgot sieviešu somiņas, vadīt savu TV raidījumu, bet vēlāk devās uz Lielbritāniju, kur absolvēja prestižo Londonas ekonomikas skolu ar maģistra grādu.

B.Klintons un dzīvība kosmosā. Pēc Alana-Hilza meteorīta (ALH 84001) izpētes 1996.gadā, kurā atklāja cianobaktērijas, ASV prezidents B.Klitons licis NASA-i pārorentēties uz kosmosa izpētes bioloģisko aspektu. Atklātās baktērijas gan zinātnieki vēlāk atzina par Zemes piesārņojumu, tomēr noteiktais virziens palika.

Aplūkojamie objekti.
Piemineklis Kosovā. To atklāja 2009.gada 1.novembrī kā pateicību par neatkarības piešķiršanu.

Teicieni.
„Mēs nevaram ieciklēties uz mūsu vēlēšanos aizstāvēt vienkāršo amerikāņu tiesības.” Bils Klintons 1993.gada 11.martā.

Saites.
ASV prezidenti.
Nezināmais Bils Klintons.