Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sengrieķu mitoloģija

Grieķu reliģijas vēsturē izdala pirmsolimpisko periodu un olimpisko periodu.

Pirmsolimpiskajā reliģijā tika pielūgtas haotiskas dabas dievības un dēmoni, kurus, attīstoties grieķu civilizācijai un veidojoties olimpiskajai reliģijai, nomainīja daudz cildenāki, jau cilvēkiem līdzīgi dievi. Jauno dievu pasauli, kura aprakstīta grieķu mītos, sistematizēja un sakārtoja pirmie lielie grieķu dzejnieki - Homērs (VIII gs.pmē.) un, jo īpaši, Hēsiods (VII gs.pmē.). Gan Homēram, gan Hēsiodam, galvenie grieķu dievi veidoja 12 personu ģimeni ar augstāko dievu Zevu priekšgalā. Viņu mājvieta bija augstākais kalns Grieķijā - Tesālijas Olimps, no kā arī cēlies šī perioda dievu nosaukums.

Homēra un Hēsioda aprakstītie dievi bija antropomorfi, tiem piemita visas cilvēku īpašības, viņi arī uzvedās kā cilvēki. Vienīgā atšķirība starp cilvēkiem un Olimpa dieviem bija tāda, ka pēdējie bija nemirstīgi un mūžīgi jauni.

Senajiem grieķiem nebija speciāli apmācītu priesteru, kā arī nebija dogmu un svēto grāmatu, kas būtu jāskaidro un jāinterpretē. Grieķu civilizācijai bija sveša ideja par profesionālu priesteru kārtu, kura mācītu cilvēkiem, kā pareizi dzīvot, saskaņā ar dievu nolikto kārtību.

Priesteri bija tautas sapulcē ievēlētas parastas amatpersonas, kuras bija atbildīgas par to, lai svētkos un upurēšanas reizes ceremonija noritētu pareizi.

Grieķi ticēja, ka viņu dievi dzīvo Olimpa kalnā un tos dēvēja par „Olimpa dieviem." Visas kompānijas priekšgalā bija Zevs.

Olimpa 12 vecākie dievi bija seši Krōna un Rējas bērni – Zevs, Hadess, Poseidons, Hestija, Dēmetra un Hēra.

Pārējie seši bija Zeva bērni – Atēna, Persefona, Artemīda, Apolons, Maiejs un Hermejs. Hadesu izslēdza, jo tas dzīvoja tālu pazemē, vakanci ieņēma Afrodīte. Vēlāk izslēdza arī Hestiju, tās vietu ieņēma Dionīss.

Grieķu leģendās netiek tieši stāstīts par cilvēces izcelšanos, taču daudzās leģendas vēsta, ka valdnieki un varoņi bijuši dievu pēcteči. Šie pusdievi arī bija saistošais posms starp cilvēces vēsturi un Zelta laikmetu, kad dzīvojuši tikai dievi. Odisejā aprakstīts, ka Olimps izvietots „tīrajā augšējā gaisa slānī.” Pirmie 12 dievi, kuri nolaidās no Debesīm uz Zemi, tika saistīti ar 12 debesu ķermeņiem Saules sistēmā:

Geja – Zeme
Hermejs – Merkūrs
Afrodīte – Venēra
Arejs – Marss
Krōns – Saturns
Zevs - Jupiters
 

12 Olimpa dievi.

Zevs
Poseidons
Hadess > Afrodīte
Hestija > Dionīss
Dēmetra
Hēra

Atēna
Persefone
Artemīda

Apolons
Maiejs
Hermejs

Mežus, kalnus un ūdeņus apdzīvoja dabas gari – nimfas un satīri.

Raksti.
Zombiju apbedījumi Senajā Grieķijā?
Kembridžas profesors: ateisms cilvēku sabiedrībā ir tikpat sens kā reliģija.


Saites.
Senā Grieķija.