Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sakaru tehnika

Sakaru vēsture. Sākumā sita bungas un deva zīmes ar ugunskuru dūmu palīdzību.

Astrolabs. Arābi viduslaikos pilnveidoja helēņu pasaulē pazīstamo astrolabu. Ar to novērotājs varēja noteikt savu atrašanās vietu uz Zemes pēc zvaigžņu stāvokļa.

Semafors (1791.g.). 1791.gada 2.martā Francijā izgudroja jaunu sakaru sistēmu – semaforu. Pirmo semaforu līniju ierīkoja 3 gadus vēlāk. Tā bija 225 km gara un savienoja Parīzi ar ???

Telegrāfs (1844.g.). 1844.gada 24.maijā Semjuels Morze atklāja pirmo telegrāfa līniju Vašingtona-???, nosūtot telegrammu ar tekstu: „Ko rada Dievs.” "Titānika" katastrofas brīdī 1912.gadā sazināšanās starp kuģiem jau notika ar Morzes signālu palīdzību.

Telefons (1876.g.). 1876.gada 7.martā Aleksandrs Bells patentēja izgudrojumu, ko viņš nodēvēja par „runājošo telegrāfu.” Tagad tas pazīstams ar nosaukumu – „tālrunis.”
1963.gada 18.novembrī uzņēmums Bell System saviem abonentiem Pensilvānijas pavalstī pilsētās Grīnsbērgā un Kārnegijā sāka piedāvāt iepriekš neredzētus tālruņa aparātus, uriem ierastās ciparu ripas vietā bija podziņas ar cipariem. 

Faksimilsakari (1885.g.). 1885.gadā pirmo nekustīgo attēlu pārraidi veica itāļu fiziķis Dž.Kazelli. Viņa konstruētais elektrotehniskais aparāts pārraidīja attēlu, kas ar elektroizolējošu laku bija pārnests uz svina folijas.

1942.gadā talantīgā matemātiķe Eva Marija Kīslere (vienlaikus arī skaistā Holivudas aktrise Hedija Lamāra) patentēja frekvenču kodēšanas sistēmu,uz ko balstās mūsdienu Wi-Fi un Bluetooth sakari.

Radio. Viens no radioamatieriem, kas krastā uztvēra "Titānika" palīgā saukšanas signālus, bija uzņēmuma Marconi Company darbinieks Dāvids Sarnofs. Viņš pavadīja 72 stundas no vietas uztvēra signālus no katastrofas vietas, vēlāk fiksēja izglābto vārdus. Sarnofs tika paaugstināts amatā. 1916.gadā viņš nosūtīja ziņu kompānijas vadītājam Edvardam Nellijam: "Man prātā ir plāns, kas padarītu radio par tādu pašu mājsaimniecības piederumu kā pianīns vai fonogrāfs. Ideja ir ienest mūziku mājās - bez vadiem."
Četrus gadus vēlāk Pitsburgā sāka raidīt pirmā radiostacija KDKA.

Peidžeri. Tos izgudroja XX gs. 50.gados amerikāņu zinātnieks Als Gross. Pirmie tos izmantoja mediķi.

Mobilie sakari (1973.g.). Pirmo mobilo telefonu pasaulē radīja ukraiņu emigrantu dēls un kompānijas Motorola inženieris Martins Kūpers ASV. 1973.gada 4.aprīlī viņš veica pirmo sarunu. 

Globālā pozicionēšanās sistēma (1974.g.). 1974.gadā ASV izveidoja Globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS). To veido precīzi izvietotu 24 ZMP tīkls – tas aptver visu zemeslodi un raida noteiktus signālus, ko var uzteikt neierobežots skaits uztvērēju.
1982.gadā radās elektroniskais pasts. XX gs. 90.gados šis pasts strauji apsteidza tradicionālo un iestājās tā panīkums.
Uz 80. un 90.gadu robežas bija populāra peidžeru sistēma.
1992.gada 3.decembrī mobilo sakaru tīklā Vadafone tika nosūtīta pirmā īsziņa (SMS), kas skanēja: „Priecīgus Ziemassvētkus!” Nu tā kļuvusi par mūsu ikdienas neatņemamu sastāvu.
Daudzus gadus šī sistēma bija tikai militāristu rokās, līdz 2000.gada 1.maijā ASV prezidents Bils Klintons akceptēja GPS sakaru izmantošanu arī civilajām personām.

2005.gadā tika palaists pirmais Galileo satelīts. Plānots, ka 2011.gadā Galileo tīklā ietilps 30 mākslīgie pavadoņi, kas būs kā alternatīva ASV monopolam - GPS.
Viens no Galileo pavadoņiem tiks saukts par Lieni (9-gadīgās Lienes Ošiņas vārdā). Viņas darbs tika novērtēts kā labākais no 686 iesūtītajiem Eiropas Komisijas izsludinātajā zīmējumu konkursā „Kosmoss un gaisa kuģniecība.”