Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Skābeklis

Ķīmiskais simbols - O.
Nosaukums saistās ar vārdu "skābs," jo atklājējs veidojis gāzes nosaukumu no no grieķu vārdiem "skābe" un "radīt," lai norādītu uz skābekļa lomu skābju radīšanā.

Izpēte. Atklājis britu zinātnieks Džozefs Prīstlijs 1774.gadā.
Nosaukumu savulaik esot devis franču ķīmiķis Antuāns Lorāns Lauvuazjē.

Atrašanās dabā. Izplatītākais elements uz Zemes: no Zemes atmosfēras masas skābeklis veido 21%, no zemes iežu masas - 48%, bet no ūdens - 89%. Lielākā daļa dzīvās dabas, arī cilvēks, sastāv par 70-90% no ūdens, kura sastāvā ir arī skābeklis, kas no ūdens masas veido 89%. 
Skābeklis nepieciešams elpošanas procesiem, lai gan uz Zemes sasrtopami arī organismi, kam tas nav nepieciešams - anaerobā mikroflora, gauskājis (var dzīvot pat vakuumā). Skābekļa daudzums Zemes atmosfērā ir 21% jeb apmēram kvadriljons (1025) tonnu. skābekļa krājumus atjauno zaļie augi, lielāko darbu veic aļģes Pasaules okeānā - līdz pat 70%, tāpēc ūdens piesārņojums tiešā veidā apdraud mūsu pastāvēšanu.
Iespējams, ka Zeme šai ziņā ir pilnīgi unikāla, jo saule satur skābekli par 0,9%, Marsa atmosfērā ir tikai 0,2%, bet uz Venēras skābekļa ir vēl mazāk.

Skābeklis - ozona avots. Skābeklis Zemes atmosfēras augšējosslāņos absorbē dzīvībai kaitīgo ultravioleto starojumu, kā rezultātā masvaidā pārvaidojas citā allotropiskā formā - ozonā.

Skābeklis un dzīvība uz Zemes.  Vairākums ģeoloģijas grāmatu stāsta, ka skābeklis un ūdens uz Zemes parādījās pirms 2-2,5 miljardiem gadu, tad arī parādījās dzīvība.

Īpašības. Viela bez garšas un smaržas.
Skābeklis var būt cietā, šķidrā (kušanas t = -219oC) un gāzveida agregātstāvoklī.
Atmosfēras augšējos slāņos skābeklis eksistē ozona formā (O3) - veido ozona slāni, kas mūs pasargā no Saules ultravioletā starojuma 200-315 nm diapazonā, kas apdraud dzīvību uz Zemes. Zem ozona caurumiem dzīvojošie (piem., Austrālijā) daudzkārt biežāk slimo ar vēzi.

Skābeklis uz Zemes. Kamēr notika radioaktīvo elementu sadalīšanās process, ikvienu fotosintēzē radušos gaisa daudzumu ierāva ķīmiskā reakcijā ar okeānos pūstošajām vielām. Kad mantija atdzisa un okeāns atsedza sauszemi, radās nogulumieži. Tie tika ieskaloti okeānā un apraka pūstošās organiskās vielas. Skābeklis vairs netika „noēsts” tik lielos daudzumos, un tas ļāva uzplaukt elpojošajiem organismiem.
Satrūdējošie nogulumieži sagādāja barību ūdens iemītniekiem, jo tajos bija aļģu un līdzīgu dzīvo organismu uzturā nepieciešamais fosfors. Tā seklie piekrastes rajoni kļuva par mājvietu augiem, kas ražoja skābekli un veicināja vēl intensīvāku gaisa kvalitātes uzlabošanos. Ilgtermiņā tasnoveda pie labvēlīgākas vides aizvien attīstītāku augu un dzīvnieku nākšanai pasaulē.
Amazones džungļi saražo ap 20% Zemei nepieciešamā skābekļa.

Izmantošana. Visa veida oksidācijas-degšanas procesos.
Skābekļa terapija medicīnā, kas atvieglo galvassāpes, nostiprina imūnsistēmu, plaušas.
Izmanto arī kosmētikā.

Allotropiskās formas - ozons.

Raksti.
Jauna metode ūdens sašķelšanai ūdeņradī un skābeklī.


Saites.
Ķīmija un ķīmiķi.