Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Peru arheologi atrok ceremoniāla mielasta zāli ar diviem troņiem

Nesen Peru arheologi Nacionālas Ģeogrāfijas biedrības pētnieka Valtera Alvas vadībā Peru ziemeļu piekrastē, Lambajekes reģionā, atklāja no divām zālēm sastāvošu pirmskolumba laika kompleksu, kas sniedz jaunu ieskatu močiku rituālajā un politiskajā dzīvē.
Tas ir nozīmīgs atklājums, saka arheologi, jo līdz šim šādas celtnes viņi bija redzējuši vienīgi močiku gleznojumos.

Močiki

Močiku kultūra Peru ziemeļu piekrastē dominēja no I–VII gadsimtam. Močiki būvēja kanālus, lai pievadītu ūdeni saviem laukiem, kur audzēja kukurūzu un pupas, kā arī 215 jūdžu garumā gar piekrasti cēla savas pilsētas un ciematus.
Ap 700 gadu močiku kultūra pagaidām vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ beidza eksistēt. Pētnieki ir izteikuši dažādas hipotēzes par močiku kultūras izzušanas cēloņiem:

  • El Ninjo plūdi;
  • zemestrīces;
  • sausums;
  • sociālie un kultūras faktori.

Par kādreiz augsti attīstīto močiku kultūru vairs liecina tikai monumentālu būvju drupas, zelta izstrādājumi keramika, irigācijas sistēma un citas viņu civilizācijas sasniegumu liecības.

Arheologi atrod ceremoniālu kompleksu

Netālu no Limas esošajā Huakalimonas (Huaca Limón de Ucupe) senvietu kompleksā arheologi atraka divas zāles – ceremoniāla mielasta zāli un sapulču zāli.

Uz mielasta zāli, kura atrodas uz platformas, ved kāpnes. Tās sienas grezno gleznojumi ar jūras ainām, kurās attēlotas jūras lauvas un zivisDiplomystes chilensis un rajas. Atšķirībā no citiem močiku gleznojumiem, kur pārsvarā attēlotas dievišķas vai simboliskas un ģeometriskas figūras, mielasta zāles sienas klājošie gleznojumi ir gleznoti reālistiskā manierē.

Vienā, 32 pēdu garā sienas gleznojumā močiku mākslinieks attēlojis kā zvejnieki ar kāšiem no laivas ķer zivis. Gleznojuma augšējā daļa nav saglabājusies. Arheologi uzskata, ka ap V gadsimtu močiki daļu celtnes apzināti nojauca un apraka, pirms to pameta uz visiem laikiem.

Mielasta zālē, viens pret otru pavērsti, atrodas divi troņi. Uz augstāka troņa ar septiņiem pakāpieniem sēdēja močiku valdnieks, kurš saņēma ziedoto ēdienu. Uz otra, mazākā troņa sēdēja ziedojuma devējs.

Vienā zāles stūrī bija vieta sēdeklim, kas bija paredzēts ceremoniālā mielasta vadītājam. Tāpat telpā atrasti simts iedobumi, kas bija paredzēti traukiem, kuros ceremoniālā mielasta dalībniekiem pasniedza ēdienu.

Otra zāle, kas acīmredzot bija paredzēta sapulcēm, kur močiku elite apsprieda politiskos jautājumus, bija tāda paša lieluma un ar mielasta zāli to saistīja lievenis. Sapulču zālē durvju priekšā atradās apaļš, divpakāpju paaugstinājums, uz kura, kā uzskata arheologi, stāvēja cilvēks, kurš ceremoniālā mielasta laikā nodeva ziņojumus.

Tāda veida ceremoniālie notikumi, kādi notika arī jaunatklātajā kompleksā, bija tik nozīmīgi un svarīgi, ka tie attēloti močiku sienu gleznojumos un zīmējumos uz keramikas.

Alva sacīja, ka šīs ainas bija zināmas no močiku ikonogrāfijas, taču arheologiem līdz šim nebija paveicies atrast celtnes, kurās šādi ceremoniāli mielasti notikuši dzīvē.

Avoti:
news.nationalgeographic.com
dailymail.co.uk

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.