Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Apustuļi

Apostolos – "sūtnis," "vēstnesis" (grieķu val.).
Īpašs sūtnis, kam uzdots nogādāt uz Jeruzālemi ziedojumus tempļa uzturēšanai, kristīgajā mitoloģijā par tādiem pieņemts saukt 12 leģendāros Jēzus mācekļus.

Kristīgajā mitoloģijā Jēzum seko 12 viņa mācekļi - vēlākie apustuļi. 11 apustuļi nosaukti visos evaņģēlijos vienos un taijos pašos vārdos, bet 12.apustulis Matejam un Lūkam ir katram sav: "Lebejs ar pavārdu Tadejs" (Mateja ev., 10.nod., 3.) un "Jūda, Jēkaba dēls" (Lūkas ev., 6.nod., 16.).

Mācekļu darbība. Šie mācekļi jeb apustuļi tāpat, kā Jēzus, bija vienkāršas izcelsmes cilvēki – zvejnieki, amatnieki. Pēc sava skolotāja nāves apustuļi turpināja sludināt jauno mācību un veidoja tās piekritēju kopienas jeb draudzes. Jūdejā apustuļus pastāvīgi vajāja ortodoksālie judaisma piekritēji, tādēļ vairums no viņiem atstāja Jūdeju un devās sludināt uz citām Vidusjūras reģiona zemēm, kur vien lielākās vai mazākās kopienās dzīvoja jūdi. Diasporas jūdu vairākums, dzīvojot ciešā saskarē ar citu tautu un reliģiju piederīgajiem, vairs tik cieši neturējās pie stingrajiem judaisma reliģiskajiem priekšrakstiem, tādēļ apustuļu darbībai ārpus Jūdejas bija lielāki panākumi, tomēr arī šajos apstākļos tiem nācās pārciest vajāšanas no ortodoksālajiem jūdiem, tādēļ Jēzus mācekļi un to sekotāji vērsās arī pie citām tautībām, pie visiem “pazemotajiem un apspiestajiem,” sludinādami savus evanģēlijus un dibinādami ticīgo kopienas jeb draudzes. Ievērojamākais Jēzus mācības sludinātājs diasporā bija apustulis Pāvils, īstajā vārdā Zauls, kuru var uzskatīt par topošās kristīgās ticības ideoloģijas pamatlicēju. 

Apustuļu nāve. Gandrīz visi apustuļi gāja bojā mokpilnā nāvē. Tikai apustulis Jānis mira dabīgi.
Pirmais no apustuļiem mokpilnu nāvi pieņēmis apustulis Jēkabs (apustuļa Jāņa vecākais brālis). Viņu sodīja 44.gadā pēc Jūdejas ķēniņa Hēroda Agripas I pavēles. Mokpilnā nāvē mira arī apustulis Matejs. Baznīcas leģenda stāsta, ka 60.gadā Etiopijas pilsētā Nadarā viņš ticis pienaglots pie zemes un tam tikusi nocirsta galva. Pseidoapustuli Pāvilu Romā sita krustā kājām gaisā. To esot izdarījuši pēc paša upura lūguma, jo viņš pats uzskatījis, ka nav cienīgs mirt tieši tādā pašā veidā kā Pestītājs. 

Skaitļa 12 nozīme. Maģiskā skaitļa 12 nozīme šeit ir astroloģiska - saistība ar 12 Zodiaka zīmēm, kā arī saistība ar citām antīkajām dievībām, kam arī bija 12 mācekļi. Tā kā Jēzus tēls nes sevī ļoti daudz sentautu priekšstatu par Saules dievu, tad ir tikai loģiski, ka Sauli viņas ceļā pavada dvpadsmit Zodiaka zīmes, kas kristietībā ieguvušas Jēzus mācekļu tēlus. Zodiaka krusts ar Sauli vidū ir ļoti sens simbols. Agrīnajos kristiešu zīmējumos, un arī daudz vēlāk, krusta centrā attēlota Jēzus galva vai pats Jēzus.

Senākie Jēzus mācekļu attēli. Nupat 2010.gadā tādi uzieti kādās romiešu muižnieces pazemes kapenēs Romā un tiek datēti ar 4.gs. otro pusi. Pseidoapustuļa Pāvila attēls tika uziets jau 2009.gadā. Griestu gleznojuma vidū atradās paša Jēzus attēls, bet stūros 4 apustuļi - Pēteris, Jānis, Andrejs un Pāvils. Zīmējumi gadsimtiem ilgi atradušies zem bieza kalcija karbonāta slāņa un pēc tā noņemšanas ar lāzera tehnoloģiju ir ļoti labā stāvoklī. Lāzers bija noregulēts tā, lai drupinātu tikai kalciju. Tradicionālajā nokasīšanas metodē zīmējumi tiktu stipri bojāti.

      1.  Pēteris. Apustulis, Romas bīskaps (30.-64.g.) un kristiešu svētais.
      2.  Andrejs. Ziemeļu apustulis.

3. Jēkabs.
Radniecība. Tēvs – Cebadejs. Brālis – Jānis, arī apustulis.
Objekti.
Kapene. Tā atrodas Spānijas ZR - Santjago de Kompastellas pilsētā un ir svētceļnieku pielūgsmes objekts.

Sv.Jēkaba ceļš. Garākais svētceļnieku ceļš pasaulē - ap 800 km. Sākas jau Francijā, un turpinas Spānijā (600 km), ejot tai visai cauri. Ved līdz pat Santjago de Kompastelai, kur apglabāts apustulis Sv.Jēkabs. viņš esot gājis visu šo ceļu, lai paziņotu par Kristus nāvi un augšāmcelšanos. Pieskaitot vēl 100 km un 3 dienas, var sasniegt Spānijas tālāko rieteņu punktu - Finisteri. Iekļauts UNESCO sarakstā.
Santjago ceļam Spānijā un Portugālē ir vismaz 7 maršruti: Franču ceļš (populārākais - 800 km), Aragonezes ceļš, Ziemeļu ceļš, Tuneļa ceļš, Angļu ceļš, Portugāļu ceļš, Mozarabe un Via de la Plata ceļi.
Lai iegūtu tā saucamo "svētceļnieka sertifikātu," nepieciešams noiet vien pēdējos 100 km pirms Santjago katedrāles.
Pa ceļam ir naktsmājas par 5-10 eirām - reffugio vai albergue. 22:00 tiek noslēgta gaisma un 8:00 no rīta jābūt prom.
Santjago de Kompastela. Pasaulē treša apmeklētākā svētvieta (pēc Romas un Jeruzālemes). Tā celta Sv.Jēkaba apbedījuma vietā, kad parādījusies zvaigzne - Campus Stellae.

      4. Jānis. 
      5. Filips.
      6. Bērtulis. Armēnijas apustulis.
      7. Toms.
      8. Matejs (?-60.g.). 
      9. Jēkabs (?-44.g.).
    10. Simons. 
    11. Jūda.
    12. Tadejs (?-66.g.).

Atradumi.
Senākais Jēzus mācekļu attēls. Aptuveni IV gs. 2.puses Jēzus un tā mācekļu attēls uziets pagrabā zem nesen būvētas biroju ēkas Romā. Zīmējumi gadsimtiem ilgi atradusies zem kalcija karbonāta apmetuma slāņa. Apmetums noņemts ar jaunas lāzertehnoloģijas palīdzību un senie gleznojumi ir labā stāvoklī. Pirmais tika uziets Pāvila attēls, kas, kā vēlāk izrādījās, bija viens no četriem apustuļu stūra portretiem. Bez Pāvila tur bija arī Pētera, Jāņa un Andreja portreti. Vidū - Jēzus.
Pētnieki uzskata, ka tā ir bijusi kādas romiešu muižnieces kapene. Viņa vēlējusies uzsvērt piederību kristietībai, kas tolaik kļuvusi par Romas valsts reliģiju. Atjaunošanas darbus uzmanīja un finansēja Vatikāns. 

Saites.
Jēzus Kristus (0.-33.g.).
Apustuļu darbi.